Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
14°C
JUTRI
23°C
13°C
Oceni objavo

Gasilci horjulske zveze pomagali pri reševanju posledic poplav

Lansko leto so gasilci iz društev v naši občini intervenirali ob gašenju katastrofalnega požara na Primorskem in na Krasu, letos pa so reševali življenja in preprečevali gmotno škodo v sosednji polhograjski dolini in na Savinjskem.

Kako uničujoča je lahko moč narave, kako se lahko en majhen hudourniški potoček v nekaj urah spremeni v deročo reko, ki odnaša vse pred seboj, smo žal spoznali v začetku avgusta, ko so velik del Slovenije prizadele katastrofalne poplave, kot jih ne pomnimo. Gasilci so bili tudi tokrat prvi na terenu in se hitro odzvali klicu na pomoč in so s tem še enkrat in že ničkolikokrat doslej spomnili na to, kako pomembno je, da imamo v naši državi dobro natreniran in strokovno podkovan kader v lokalnih prostovoljnih gasilskih društvih.

Poveljnik gasilske zveze Robert Kranjec je v tednu, ko so se začele obsežne sanacije škode, priznal, da je zadovoljen z odzivom in usposobljenostjo ekip na terenu in je pohvalil prav vsa društva, ki so se hitro odzvala in vsak po svojih najboljšim močeh priskočila na pomoč ljudem, ki jih je ujma prizadela le nekaj kilometrov severneje, torej v Polhovem Gradcu. Veliko je bilo prečrpavanja vode in odstranjevanja blata, na srečo pa ni bilo treba reševati življenj. Gasilci so uspešno zgradili tudi leseno brv čez hudournik in tako omogočili prehod prek deročega vodotoka. Po izvajanju pomoči v sosednji občini pa so se po navodilu gasilske zveze odpravili še na akcijo v Savinsko dolino, kjer pa je neurje pustošilo še bistveno huje.

V teh časih, ko se zavedamo, da bo škoda ogromna lahko le upamo, da bodo pri svojem delu čim bolj uspešni, da se lahko začne obnova prizadetih območij. Kdor pa začuti, da lahko kot gasilec prostovoljec pripomore k skupnemu dobremu in pomaga na svoj način s svojim znanjem pa je seveda lepo vabljen, da se pridruži obstoječim ekipam gasilcev.

 

Peter Kavčič, Foto: arhiv GZ Horjul

 

Oglejte si tudi