Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Člani PGD Podolnica s slavnostno sejo in parado počastili 30-letnico

Podolnica – V letošnjem letu PGD Podolnica praznuje 30-letnico uradnega delovanja. Okrogli jubilej je društvo počastilo s slavnostno sejo, ki jo je pripravilo v soboto, 31. maja, ter slovesno gasilsko parado, ki jo je v nedeljo, 8. junija, zaključilo z veliko vrtno veselico.
Iz društvene kronike

Čeprav PGD Podolnica letos praznuje 30 let obstoja, gasilstvo v Podolnici živi že od leta 1970. Takrat so nekateri Podolničani, na pobudo takratnega poveljnika Gasilske zveze Vič - Rudnik Doreta Kogovška, strnili vrste in že junija tega leta ustanovili svojo gasilsko enoto, ki je sprva štela 15 članov in je delovala pod okriljem PGD Brezje, pozneje pa se je ta, zaradi spremembe sedeža krajevne skupnosti, priključila PGD Horjul. Fantje in možje so takoj začeli pridobivati gasilsko orodje in opremo, v letih 1978/79 pa so začeli razmišljati o lastnem gasilskem domu, ki bi služil za hrambo gasilske opreme in vaške potrebe. Leto pozneje so kupili zemljišče, v treh letih pa gasilski dom dogradili do te mere, da je služil namenu hrambe. Z izgradnjo novega doma so se porodile nove želje in cilji – postaviti se na lastne noge in uradno ustanoviti lastno prostovoljno gasilsko društvo, kar se je z ustanovnim občnim zborom 24. novembra 1984 tudi uresničilo. Društvu se je takrat pridružila še trojka Lesno Brdo in delček prispevala k številu članov, po novem je bilo gasilcev 48. V naslednjih letih so poskrbeli še za lep videz notranjosti in zunanjščine gasilskega doma ter za njegovo zapolnitev. V njem je mesto našla 400-litrska motorna črpalka Jadran, ki jo je kaj kmalu zamenjala rabljena črpalka Rosenbauer, 3.200-litrska traktorska cisterna, terensko vozilo Land Rover, avtomobilska prikolica ter drugo gasilsko orodje in oprema. Leta so tekla in slovesnost ob 10-letnici društva, na kateri so razvili društveni prapor ter opravili blagoslov dokončanega in urejenega gasilskega doma, je bila tu. V naslednjih letih so kar nekaj prostovoljnih ur namenili ureditvi prostora za veselico in druge vaške prireditve ter za obnove avtomobilov in druge nove opreme – kupili so novejše vozilo, Land Rover 109, leta 2002 pa od berlinskih gasilcev pripeljali rabljeno gasilsko vozilo s cisterno GVC 16/25, ki so ga uradno predali namenu in ga blagoslovili ob počastitvi 20-letnice društva. Naslednjo okroglo obletnico, 30-letnico, ki jo praznujejo letos, so zaznamovali z novo zunanjo podobo gasilskega doma, tj. novimi garažnimi vrati na električni pogon ter obnovljenim delom fasade na sprednjem delu gasilskega doma.

Ta tri desetletja so bila za podolniške gasilce izredno delovna in na neki način bogata. Opravili so veliko dela, tako pri gradnji in poznejših obnovitvah gasilskega doma ter pri delih na vozilih in drugi opremi kot ob urjenju in izobraževanju članov in gasilske mladine, ki pridno prevzema vodstvene funkcije v društvu. Vsem najzaslužnejšim članom pa se je društvo ob tej slovesni obletnici zahvalilo ne le z besedo hvala, temveč tudi s priznanjem oziroma odlikovanjem.

 

Slavnostna seja

Na slavnostni seji, 31. maja, ki so se je udeležili domači gasilci, predstavniki sosednjih in prijateljskih društev ter gosti, je nekaj članov domačega društva ter nekaj vaščanov, ki so pustili pomemben pečat v razvoju društva, iz rok predsednika Janeza Žvoklja in poveljnika Jake Verbiča prejelo društveno plaketo. Najzaslužnejši domači gasilci pa so s strani Gasilske zveze Horjul prejeli posebna priznanja. Priznanje GZ III. stopnje so prejeli Blaž Lešnjak, Matjaž Nagode, Pavel Nagode, Martin Prebil, Kristina Verbič, Matic Vrhovec, Nejc Vrhovec in Špela Žvokelj. Marjan Vrhovec je prejel priznanje GZ II. stopnje, Tomažu Bizjanu in Janezu Žvoklju pa je bilo podeljeno priznanje GZ I. stopnje. Prav tako je pohvale podelila Gasilska zveza Slovenije, in sicer so gasilsko odlikovanje 3. stopnje prejeli Bojan Kočevar, Boštjan Kozina, Miran Peklenk, Janez Žvokelj in Simon Žvokelj. Jaka Verbič pa je prejel gasilsko plamenico 3. stopnje. Na slavnostni seji so poleg predsednika PGD Podolnica Janez Žvoklja, ki je podal bogato in zanimivo društveno kroniko, spregovorili še nekateri povabljenci. Župan Janko Jazbec je društvu čestital za obletnico in se mu zahvalil za njegov prispevek ne le v gasilstvu, temveč tudi v vasi in občini. Dejal je, da živijo v vasi, ki je v občini najbolje urejena in infrastrukturno opremljena, na kar so lahko ponosni, ob koncu pa je vse zbrane povabil na občinski praznik, ki bo konec junija prav tako potekal v Podolnici. V imenu GZ Horjul je zbrane nagovoril predsednik Lado Prebil, ki je društvo pohvalil za izčrpno kroniko in pridnost pri opravljanju prostovoljne gasilske dejavnosti, ki posebej pride do izraza ob naravnih nesrečah. Za njim so zbrane pozdravili še drugi povabljeni in jim zaželeli veliko sreče ter uspeha pri izvedbi slavnostne parade.

 

Gasilska parada ob 30. obletnici PGD Podolnica

Slovesnost ob počastitvi 30. obletnice prostovoljnega gasilskega društva Podolnica je potekala na sončno nedeljo, 8. junija. Praznik podolniških gasilcev se je začel s slavnostno parado, na kateri so sodelovale domače gasilke in gasilci ter gasilke in gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Horjul, Vrzdenec, Zaklanec, Žažar, Črni Vrh, Brezje, Dvor, Dobrova, Hruševo, Podsmreka, Polhov Gradec, Šentjošt, Zalog in Drenov Grič. Mimohod, ki se je začel s predajo raporta poveljnika PGD Podolnica Jaka Verbiča, so popestrili domači konjeniki, narodne noše iz Folklorne skupine Klas, članice mažoretne in twirling skupine Prosvetnega društva Horjul, člani lovske družine Horjul, za ubran korak je tokrat poskrbela pihalna godba Dobrova - Polhov Gradec, za prijetno in lepo pesem pa člani mešanega pevskega zbora Prosvetnega društva Horjul. Slavnostni del je vseboval kroniko društva, ki jo je prebral predsednik PGD Podolnica Janez Žvokelj. Za njim je spregovoril predstavnik Gasilske zveze Slovenije in predsednik regije Ljubljana 1 Franc Bradeško, ki je pohvalil aktivno delo društva ter se med drugim dotaknil vloge in poslanstva gasilca v organizaciji in kraju, zbranim pa se je zahvalil za njihov čas in delo, ki so ga opravili ob letošnji ujmi. Z besedami zahvale in pohvale je nadaljeval podžupan Franci Pišek, o pomenu medsebojne pomoči, ki dobro deluje tudi v okviru Gasilske zveze Horjul, pa je spregovoril poveljnik GZ Horjul Jani Slabe. Sledila je še podelitev dveh visokih odlikovanj Gasilske zveze Slovenije, ki sta ju za svoje požrtvovalno delo v gasilskih vrstah prejela Ladislav Prebil (gasilsko odlikovanje II. stopnje) ter Franc Verbič (odlikovanje za posebne zasluge v gasilstvu). Po koncu uradnega dela je sledilo le še prijetno povabilo h gasilskemu domu, kjer so se zbrani lahko pošteno odžejali in okrepčali ter zaplesali in zapeli ob zvokih ansambla Roka Žlindre, ki je veselo družbo zabaval vse do jutranjih ur. Takrat se je praznik v Podolnici zaključil, toda spomini nanj ostajajo, društvena kronika pa že piše nove liste, ki jih bodo s ponosom in spoštovanjem prebirali bodoči rodovi podolniških gasilcev in gasilk.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv, vp

 

Oglejte si tudi