Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

Likovna razstava del Janeza Ovsca v Deosu

Janez Ovsec je avtor bogatega likovnega opusa, ki se preizkuša v različnih tehnikah in likovno-formalnih načinih. Najpogosteje ga zapelje akvarel, pa tudi akril in ustvarjanje krokijev sta mu domača. V vsebinskem smislu ima osrednje mesto krajina, ob njej pa tudi tihožitje in figura. V aprilu in marcu je razstavljal svoja dela v domu starejših v Horjulu, ob otvoritvi pa so poskrbeli, da se je v avli razlegalo petje in glasba.

Stanovalci doma so zapeli nekaj pesmi kar skupaj s slikarjem, za obogatitev programa pa sta poskrbeli še violinistki Evita Remic, ki obiskuje 2. razred violine, in profersorica violine Neža Filipic iz glasbene šole Vrhnika, izpostava Horjul.

Janez Ovsec se je predstavil s klasičnim motivnim repertoarjem, ki sledi resničnosti, a ob odkrivanju zunanje lepote vselej prisluhne sebi. Skozi leta likovnega ustvarjanje je zgradil lastno prepoznavnost, utrdil svoje veristične težnje in znotraj njih izoblikoval lirično stiliziran izraz. Če čisto na kratko povzamemo nekaj stavkov o njegovih umetniških delih, ki jih je v sicer obsežnejšem opisu zapisala Anamarija Stibilj Šajn:

Lahko rečemo, da avtor izbira naravna okolja in se odloča za poglede v urbano krajino, tako za vedute kot za panorame. Še posebej blizu so mu domači kraji. Njegov krajinski domet pa doseže najrazličnejše kotičke slovenskega prostora. V vsako okolje se zna vživeti in povzeti tisto, kar je zanj značilno. Še posebej ga zanimata rastje in voda, pa tudi stavbna dediščina. V upodobitvah arhitekture ima še posebej pomembno vlogo linija,  ki vidno ali nevidno opredeljuje barvne ploskve in določa njihovo statiko. Tako nastajajo slikarsko jasni in celo krajevno določljivi zapisi. Struktura oblik je premišljena, kompozicije pa so uravnotežene.

Avtor se rad ustvarjalno sprehaja po cvetočih poljanah ali pa slika cvetlične kompozicije z rezanim cvetjem. Pri tem uresničuje zanimanje tako za oblike kot za barve.

Kratka biografija:

Janez Ovsec je bil rojen 18. junija 1958 leta in je svojo mladost preživel v Starem trgu pri Ložu v Loški dolini. V osnovnošolskih letih mu je bilo ves čas blizu likovno izražanje, vendar ga je obenem zelo zanimala tudi tehnika. V času srednje šole je bil aktiven član likovne skupine Dijaškega doma tehničnih šol pod mentorstvom g. Jožeta Pihlerja. Pretežno se je posvečal oblikovanju lesa, siporeksa in gline ter sodeloval na priložnostnih razstavah srednjih šol.

Šolanje je nadaljeval na Fakulteti za strojništvo, kjer je leta 1982 uspešno diplomiral. Po kočanem šolanju se je dolgo časa posvečal strokovnemu področju in družini. Obenem je bil velik ljubitelj kulture. Posvečal se je petju v pevskih zborih in bil občudovalec likovne umetnosti. V zadnjih petnajstih letih se je ponovno začel posvečati likovnemu izražanju. Je član Društva likovnikov Logatec, Društva kulturnikov Krpan Cerknica in član likovne sekcije Leon Koporc KUD Klinični center Ljubljana.

Od likovnih tehnik mu je najbližje akvarel, ki ga že več kot desetletje izpopolnjuje pod mentorstvom Petra Lazareviča. Druge tehnike je spoznaval oziroma še spoznava in nadgrajuje pod mentorstvom akademske slikarke Ane Sluga in akademskega slikarja Jurija Kravcova.

Do sedaj je imel že vrsto samostojnih razstav. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini.

Med pomembnejšimi dosežki je prvo mesto na Extemporu Sladka Istra 2012, Zlata muza na Extemporu Logatec 2016 ter prva nagrada Etenpore Cinober Idrija 2021.

Kot izbrani razstavljalec se je udeležil Mednarodnega bienala akvarela Castra 2015, Castra 2017, Castra 2018, Castra 2019, Castra 2020 in Castra 2021 ter mednarodnega srečanja izbrane skupine akvareistov, ki so zastopali Slovenijo v Fabriano 2019.

Sodeloval je tudi na 1. ART EXPO Ljubljana 2017 in 2. ART EXPO Ljubljana 2019. Svoja dela pa je že razstavljal tudi na srečanju akvarelistov na Poljskem 2020, Singapurju 2021 in Franciji 2022. Sedaj živi in likovno ustvarja v Logatcu.

 

Peter Kavčič

Foto: osebni arhiv Janez Ovsec

Oglejte si tudi