Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Na večeru slovenske popevke je donela slovenska pesem

V času, ko so se slovenski športniki v Sočiju poslavljali od olimpijade in svetu s številom kolajn, predanostjo in velikim srcem kazali, da naša dežela ni od muh, je na nedeljski večer v Horjulu zadonela slovenska pesem. Če smo bolj natančni, donele so slovenske popevke, v poklon vsem ljudem, ki so pletli bogato zgodovino tega festivala in teh nikoli pozabljenih pesmi.
Dogodek je nastal na pobudo horjulskih glasbenih navdušencev, ki radi pojejo, vendar ne izhajajo iz profesionalnih voda. Opogumili so se in tako v prosvetnem domu pripravili Večer slovenske popevke. A to ni bil koncert, kamor le prideš in poslušaš. Pobudniki so ustvarili pravo kavarniško vzdušje, z dobro kapljico in okrepčilom, na koncu pa so tudi obiskovalci lahko sodelovali pri petju. 

Občinstvu so se skozi večer predstavili različni glasbeniki, tako iz domačega kraja kot iz drugih, predvsem sosednjih krajev, tako tisti, ki se s tem profesionalno ukvarjajo, kot tisti, ki pojejo za dušo in veselje. Slišali smo bogat repertoar vedno zelenih: Ti si moja ljubezen (Martina Mole, Miha Čelešnik), Zvezde padajo v noč (Irena Hozjan), Zato sem noro te ljubila (Ana Varlec), Gledal tvoje oči sem sanjave (Primož Bizjan), Dan neskončnih sanj (Barbara Mlinar, Anže Kenk), Mlade oči (Barbara Mlinar), Nad mestom se dani (Maruša Mole), Z več plati (Irena Hozjan), Lahko noč, Piran (Neža Knapič), Le s teboj (Laura Marolt), Povej mi, zakaj (Ida Treven, Miranda Grdadolnik), Polja sanj (Anže Kenk), Če je to slovo (Eva Borin, Dejan Stojanov). Na koncu so vsi nastopajoči družno končali s pesmima Mini in maksi ter Ne čakaj na maj. Bil je večer, ki ga lahko vikaš.

Se sprašujete, zakaj na začetku članka omemba slovenskih športnikov v Sočiju in kaj imajo ti skupnega z večerom slovenskih popevk? Točno še sam ne vem, a na misel mi je prišlo, kako malo je včasih treba, da utrdiš svojo narodno zavest. Niti ene angleške besede ni bilo slišati tistega večera in to je tisto, kar naši Sloveniji primanjkuje. Ne samo večerov, temveč dnevov slovenske besede. 

Rok Mihevc

 

Oglejte si tudi