Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
14°C
SOB.
25°C
11°C
Oceni objavo

Božič ni družinski praznik, ampak ….

S temi besedami je pater frančiškan Andraž Arko nagovoril zbrane v Prosvetnem domu v Horjulu in vsaj na prvi pogled večino zbranih malce šokiral.

V duhovitem in prepričljivem nagovoru je seveda kasneje vse skupaj tudi malo bolj natančno pojasnil in predvsem spomnil kaj v resnici pomeni Božič in božični prazniki. V Horjul je prišel na pobudo društva družinske iniciative, ki najprej daroval sveto mašo, nato pa predstavil svoj pogled na Božič še zbranim v Prosvetnem domu.

Ampak, da najprej nadaljujemo tam kjer smo začeli v naslovu. Pater Andraž je razložil, da je družinski praznik, ko ima recimo otrok rojstni dan ali pa oče, mama, morda stric ali teta praznujeta okroglo obletnico. Božič pa je praznik, ko praznujemo rojstni dan Jezusa Kristusa. Seveda pa se ob tem lahko zbere tudi vsa družina in praznuje. Ampak sporočilo Božiča ni v tem kakšna darila so pod novoletno jelko in kako bogato je obložena miza. Sporočilo je v tem, da je to čas da Jezusa povabimo v našo ''štalo''…, da v našo osebno življenje, v naše medsebojen odnose. Seveda vsi kristjani, ki verujejo in praznujejo gledajo drugače na to kot tisti za katere je Jezus le zgodovinska osebnost. Ampak tudi, če odmislimo vero in se samo poglobimo v sporočilo o odpuščanju, o tem, da nas nagovarja da uredimo odnose s samim sabo in v svojem življenju z ljudmi okoli nas, že samo zaradi tega je to velik praznik in odlična priložnost, da naredimo nekaj, da bomo boljši ljudje. Vedno se lahko izboljšamo!

No, pater Andraž je nato kar nekoliko v smislu stand-up komedije slikovito opisal razne scenarije v družinah ob tem prazniku in takole dal en čisto osnovni napotek, oziroma predlog: ''Dajmo se zmenit pred Božičem kdo bo kaj postoril, da bo praznovanje lepo. Kdo letos postavlja jaslice, kdo krasi smrekico in konec koncev kdo bo naredil kaj, da bo skupna večerja, ko smo zbrani za mizo prijetna. kdo bo nosil žegnano vodo kdo kadilo, da se ne skregamo. Nič ni narobe s tem da hiša ni brezhibno čista. Jezus se je rodil v štali! Kaj to pomeni? Dajmo klicat gospoda naj se rodi tam kjer potrebujemo odrešenje!'' 

Poudaril je tudi kaj je prvi korak, da se bomo bolje razumeli med sabo: ''Manj dajmo gledat v ekrane na telefonu in več gledat drug drugega v oči. Telefon nas najprej napolni in potem pusti prazne. Ko se pogovarjamo drug z drugim v živo in če se pri tem potrudimo, da smo prijazni, da poslušamo in smo spoštljivo, no potem smo že tisti pravi poti k bolj veselemu in srečnemu življenju'' še dodaja pater Arko.

Ker je velik poznavalec filmske umetnosti smo ga vprašali tudi kateri božični film mu je najbolj všeč. Hollywoodska komerciala je po njegovem mnenju povsem zgrešila smisel, saj skušajo Božič predstaviti kot potrošniški praznik. O popularnih filmov mu je všeč film slovenskega režiserja Mitje Okorna z naslovom Pisma svetemu Nikolaju, sicer pa zelo dobro bistvo zgodbe prikazuje film The Nativity story iz leta 2006.

Besedilo in foto: Peter Kavčič

 

 

Oglejte si tudi