Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ledeno presenečenje v Županovi jami

Letošnja zima, ki je s pravim mrazom in snegom sicer zamujala, je v Županovi jami pri Grosupljem poskrbela za nastanek ledenih kapnikov. Natančneje, pravim kapnikom podobne tvorbe iz ledu (stalagmiti, stalaktiti, slapovi in zavese), ki so najbližji sorodniki ledenih sveč, nastajajo v vhodni dvorani Ledenici. Ker je deloma poledenel tudi dostop, si jih lahko ogledamo le v primerni zimski pohodniški obutvi in s pravo mero pazljivosti.

 

Prozorni in mlečno beli ledeni kapniki – njihova barva in struktura sta povezani z nihanjem temperature in dotokom vode – nastanejo zato, ker voda, ki pronica v jamo, zmrzne v stiku s hladnim zrakom, stenami in tlemi Ledenice. V to dvorano namreč ponoči doteka hladnejši zrak iz zunanjosti in izpodriva toplejšega,  zato bo temperatura v spodnjem delu Ledenice do prve večje spomladanske odjuge ostala pod ničlo. Zaradi snežne odeje nad jamo lahko pričakujemo, da bodo ledeni kapniki nekaj tednov še rasli in se množili. V idealnih razmerah nastanejo v Ledenici velike skupine ledenih stalagmitov, ob stenah pa pravi pravcati ledeni slapovi, ki so posebej lepi v dneh, ko jih skozi jamski vhod obsveti zimsko sonce. Hlad pa se v Ledenici obdrži skozi celo leto, saj temperatura v njej tudi poleti redko preseže štiri stopinje Celzija.

 

Ledenica in njeni zanimivi pojavi so šele prva znamenitost Županove jame, ki leži blizu vasi Velike Lipljene, sedem kilometrov od Grosupljega v smeri proti Turjaku. Pot v jami pelje še skozi šest podzemeljskih dvoran, ki so bogato okrašene s kapniki. V notranjih delih jame vlada stalna temperatura 9,5 °C.

 

Januarja in februarja je jamo mogoče obiskati ob sobotah in nedeljah ob 15. uri, če to dopuščajo vremenske razmere. Obvezna je predhodna najava na 041/407-705. Za skupine najmanj petih obiskovalcev se je mogoče dogovoriti tudi za drug termin.

 

.

Za obisk Županove jame priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Obisk z vodnikom traja eno uro. Jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, na nadmorski višini 410 m. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si, inwww.facebook.com/zupanovajama

 

Foto Županova jama 

V prvi dneh novega let so v Ledenici pričeli nastajati ledeni kapniki

 

Damjan Viršek

Županova jama –

turistično in okoljsko društvo Grosuplje

Oglejte si tudi