Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Evropska poslanka v knjižnici Grosuplje

V četrtek, 2. aprila 2015, je Mestno knjižnico Grosuplje obiskala ekipa evropskega projekta »Javne knjižnice 2020«, katerega namen je prikazati pomembno vlogo, ki jo igrajo knjižnice v družbi, in s tem tudi odlično delo, ki ga opravlja kar 65.000 knjižnic v Evropi.

  

V okviru projekta bodo člani ekipe obiskali številne knjižnice po Evropi in prisluhnili mnenjem njihovih uporabnikov, pa tudi mnenjem knjižničarjev in politikov. Na spletni strani http://www.publiclibraries2020.eu/ pa si bomo lahko ogledali utrinke z njihovih obiskov in tako spoznali, kako javne knjižnice vsakodnevno prispevajo h graditvi močnejših skupnosti po vsej Evropi.

Ekipa projekta »Javne knjižnice 2020« je tako že obiskala knjižnice v Litvi, Estoniji, na Nizozemskem, v Latviji, Bolgariji, Veliki Britaniji, Romuniji, Nemčiji, tokrat pa je prišla na vrsto Slovenija. Naša država se bo predstavila z Mestno knjižnico Grosuplje.

  

Predstavnika omenjene ekipe Freeka Zonerlanda in Erika Boekesteijna je že v četrtek lepo sprejela direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek in njima predstavila knjižnico in vlogo, ki jo knjižnica igra v naši lokalni skupnosti. Mestna knjižnica Grosuplje, ki v osnovnem poslanstvu izposoja knjige in posreduje informacije, je tudi prostor, ki omogoča številne druge dejavnosti. V knjižnici se organizira različne izobraževalne in kulturne dogodke, je pa tudi prostor druženja in srečevanja, prostor navdiha za nove ideje. Je ena najbolj odprtih, če ne celo najbolj odprta knjižnica v slovenskem prostoru.

Že ta dan sta se direktorici Roži Kek pridružili tudi  predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen in direktorica Zavoda za razvoj knjižnic Jara Breda Karun.

  

V petek, 3. aprila 2015, so s svojim obiskom k projektu pristopili tudi evropska poslanka Romana Tomc, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave Dušan Hočevar. Izmenjali so svoja mnenja o vlogi knjižnic v družbi nekoč in danes, se spominjali, kako so na knjige in knjižnice gledali kot otroci in ob tem med drugim obudili spomine na bralno značko, ter si pripovedovali, kakšno vlogo imajo knjige in knjižnice v njihovih življenjih danes.

  

Evropska poslanka Romana Tomc si je v okviru obiska knjižnico tudi ogledala. Kot je dejala, je vzdušje in počutje v naši knjižnici res prijetno, sicer pa so knjižnice nasploh nek prijeten prostor, ki te kar nekako navda z mirom.

Sporočilo, ki ga je dala v svoji izjavi za projekt »Javne knjižnice 2020«, pa se glasi: »Seveda v Evropi veliko govorimo o novih vlaganjih, o novih investicijah, kako bomo spodbudili gospodarsko rast. Ampak vedno, kadar govorimo o novih investicijah, moramo imeti pred očmi nekaj. Ne gre samo za investicije v zgradbe, v beton, pomembnejše so seveda investicije v ljudi. Investicije v ljudi pa je nekaj, kar lahko spodbujajo tudi knjižnice

  

Freek Zonerland in Erik Boekesteijn sta se sicer na svojem dvodnevnem obisku seznanila tudi z vsakodnevnimi dogodki, ki se odvijajo v naši knjižnici. 

 

Že v četrtek sta si lahko pogledala, kako potekajo Pravljične ure v Mestni knjižnici Grosuplje, namenjene našim najmlajšim, za tem so se v okviru projekta »Rastem s knjigo« srečali osnovnošolci, sledile so Angleške pravljične urice, na katerih se otroci skozi pravljice učijo angleščino, nato pa je sledil še bralni klub Beremo ob kmečki peči, kjer pa se srečujejo starejši in pogovarjajo o prebranih knjigah. V petek sta prisostvovala  Srečanju za starše z dojenčki in nosečnice. Ta srečanja so namenjena druženju in izmenjavi osebnih izkušenj o porodu, zdravju otroka, dojenju, spanju, partnerskem odnosu, pomenu branja v najzgodnejšem obdobju in vseh ostalih bolj in manj za njih pomembnih temah.

    

S klikom na povezavo THE PUBLIC LIBRARIES 2020 TOUR si lahko pogledamo, kako se predstavlja knjižničarstvo v državah, ki jih je ekipa evropskega projekta »Javne knjižnice 2020« obiskala predhodno, v prihodnjih dneh pa si bomo lahko pogledali tudi, kako sta se predstavili Slovenija in Mestna knjižnica Grosuplje.

 

Tekst in foto: Jana Roštan

Oglejte si tudi