Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Grosuplje
DANES
22°C
12°C
JUTRI
21°C
11°C
Oceni objavo

Na sestanku v okviru projekta Local4Green o možnih spodbudah za rabo obnovljivih virov energije v naši občini

Občina Grosuplje s svojo zeleno usmeritvijo v prihodnost in sloganom Grosuplje Goes Green med drugim aktivno sodeluje v transnacionalnem projektu Local4Green - Local Policies for Green Energy (Lokalne politike za zeleno energijo). K projektu smo pristopili pred slabima dvema letoma, 27. julija 2017, trajal pa bo do konca meseca oktobra letos, ko bo v Bruslju potekal tudi Evropski teden regij in mest, v okviru projekta pa bo župan dr. Peter Verlič na dogodku predstavil zelene projekte naše občine s poudarkom na spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Prav to je namreč tudi namen projekta Local4Green, oblikovanje in implementacija lokalnih politik na področju promocije obnovljivih virov energije. V projektu sicer sodeluje 75 občin iz 9 držav Mediteranske regije.

V okviru projekta pa je v torek, 16. julija 2019, v prostorih Medobčinskega razvojnega centra potekal tudi sestanek, na katerem sta vodja dejavnosti trajnostna raba energije v lokalnih skupnostih na ZRMK-ju dr. Henrik Gjerkeš in vodja projekta Local4Green v Sloveniji na ZRMK-ju mag. Miha Tomšič direktorju občinske uprave mag. Dušanu Hočevarju, vodji urada za gospodarstvo, finance in družbene dejavnosti Jelki Kogovšek in vodji MRC-ja Jasmini Selan s sodelavko Tjašo Pleško predstavila analizo prihodkov in odhodkov slovenskih občin, pri kateri sta izpostavila, da je občina Grosuplje 27% nadpovprečno razvita občina. Glede na to, kako je razvita posamezna občina, se nato tudi odločamo, katere ukrepe bi lahko v posamezni občini izvedli oz. s katerimi projekti bi lahko spodbujali rabo obnovljivih virov energije.

Velik poudarek se daje spodbujanju trajnostne mobilnosti in takšen projekt je zagotovo parkirna hiša P+R Grosuplje, ki pa je že v izvedbi. Gradnja le te se je namreč že pričela, nastala pa bo poleg avtobusne in železniške postaje. Svoje vozilo bomo tako lahko parkirali v parkirni hiši in se do glavnega mesta odpeljali z mestnim avtobusom 3G ali pa z vlakom. Gre za spodbujanje javnega prevoza na način, da uporabo osebnega avtomobila zamenja kombinacija uporabe zasebnega in javnega prevoza, parkirna hiša naj bi tako privabila tudi voznike, ki bi sicer parkirno mesto iskali v Ljubljani.

V parkirni hiši P+R Grosuplje bo na voljo 222 parkirnih mest, od tega jih bo 161 namenjenih parkiranju po sistemu P+R. Ob parkirni hiši pa bo tudi zaprta kolesarnica za 40 koles. Prav tako bo parkirna hiša omogočala polnjenje električnih vozil, kolesarnica poleg pa polnjenje električnih koles.

Eno manjšo kolesarnico za polnjenje 8 električnih koles, prav tako na lokaciji ob avtobusni in železniški postaji, pa smo svojemu namenu predali ravno pred slabim mesecem, in že lahko povemo, da smo zaradi zanimanja naših občank in občanov za njeno uporabo zelo zadovoljni. Seveda je naše nadaljnje delo usmerjeno tudi v urejanje kolesarskih poti tako po samem Grosuplju kot tudi v zalednih naseljih.

Drug projekt, za katerega z veseljem povemo, da se v naši občini že izvaja, pa je plinifikacija občine. Gradnja plinovoda že poteka po Grosupljem, pa tudi iz smeri Škofljice proti Grosupljemu, in v kolikor bo šlo vse po načrtih, bomo distribucijski sistem zemeljskega plina v občini Grosuplje leta 2022 lahko priključili na distribucijski sistem zemeljskega plina v občini Škofljica.

Beseda je tekla tudi o drugih ukrepih, možnih projektih, s katerimi bi lahko rabo obnovljivih virov energije v naši občini še spodbudili. Direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar pa je ob zaključku sestanka sklenil, da so vsake takšne analize, primerjave in nato razprave dobrodošle, vedno nam namreč dajo tudi nek nov, širši pogled na neko zadevo in tako mogoče lahko najdemo še boljše možnosti, v tem primeru, katere primerne korake lahko kot občina še naredimo, da se bomo razvijali še bolj trajnostno, še bolj zeleno. 

Oglejte si tudi