Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
12°C
PON.
17°C
12°C
Oceni objavo

Jubilejna sezona ženskega pevskega zbora Biser iz Grosuplja (in kako smo po Bruslju dirkale s potico ;-) )

Leto 2023 se je prevesilo v drugo polovico, ki smo ga članice ženskega pevskega zbora Biser z zborovodjo Fernandom Mejíasom namenili praznovanju dvajsetletnice našega delovanja. Poleg bogato zasnovanega jubilejnega koncerta v januarju, je naše jubilejno leto zaznamovala še vrsta koncertov in dogodkov, predvsem pa smo se radi spomnili preteklih druženj, gostovanj ter vseh naših bivših pevk in zborovodij, ki je vsak dodal en biserček k naši biserni ogrlici.

V vseh letih se je nabrala v naših spominih tudi vrsta zanimivih zgodb in anekdot, ki se jih še vedno rade spominjamo. Ena taka luštna se je zgodila na gostovanju v Bruslju. Takole pripoveduje naša Brigita:

»Gostovanje v Bruslju je bilo nekaj posebnega. Oblečene v dolga črna krila, pod njimi opremljene z visokimi petkami, smo se peš odpravile izpred hotela do Mestne hiše, kjer smo imele nastop ob Slovenskem državnem prazniku. Kot prave slovenske gospodinje smo v ospredju imele Marjano, ki je v rokah nosila domačo potico. To ni bila navadna potica, pač pa potica velikanka, po teži zalogaj za marsikaterega krepkega gospoda. Ker smo bile po besedah hotelskega receptorja čisto blizu, smo krenile v smer, ki jo je pokazal. Hodile, tekle smo že skoraj eno uro, cilja še ni bilo. Ker se je naš nastop že bližal, smo se hitro usedle v taksije in se do cilja odpeljale. Seveda je bila ravno takrat tudi prometna konica. Končno se pripeljemo pred mestno hišo, zadovoljne, da smo pravočasne. Nato pa ugotovimo, da smo ob vstopu v taksije stale samo za vogalom, »prijazni« taksisti pa so nas popeljali krepko okoli »riti v žep«. V vsej zgodbi je najbolj pomembno, da je naša potica zdržala popotovanje po Bruslju.

Si predstavljate, kako 15 žensk, oblečenih v dolga krila, zavihana na vse mogoče načine teče po ulicah Bruslja za gospo, ki v rokah na pladnju nosi ogromno potico?

Bruseljska potica 2015

Jubilejno leto smo obeležili tudi z jubilejnim videom, v katerem smo povzeli predvsem dogodke in spomine zadnjih desetih let. Če vas zanima, kako smo se imeli, kaj vse smo doživeli in kaj nas povezuje, pokukajte v čisto naš video, ki je objavljen tudi na naši You Tube strani.


Tudi te dni ne počivamo. V soboto 28. 10. 2023 nam lahko prisluhnete v Županovi jami na Koncertu z odmevom. Več na: https://zupanovajama.si/2023/10/17/koncert-z-odmevom-2/. Lepo povabljeni!

 

Malo več o zboru:

Ženski pevski zbor Biser iz Grosuplja v sezoni 2022/23 praznuje že dvajsetletnico svojega delovanja. Pevke združuje velika ljubezen do glasbe, ki ji poleg študijskih, službenih in družinskih obveznostih posvečajo večino svojega prostega časa. Poleg sodelovanja na večini prireditev v domačem kraju, je zbor v preteklih letih izpeljal tudi precej gostovanj: v Rimu, kjer so se predstavile tudi diplomatom Rima in Vatikana; v Dalmaciji, kjer so izvedle štiri koncerte tudi v sodelovanju z dalmatinskimi klapami;  v Bruslju, kjer so med drugim pele tudi na slavnostni akademiji ob Dnevu državnosti; na Tenerifah; večkrat so gostovale tudi pri zamejskih Slovencih v Benečiji, Reziji in na Koroškem. Pevke se redno udeležujejo Tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični in gostujejo po različnih krajih v Sloveniji. Rade se povezujejo tudi z drugimi zbori.

S tematsko zaokroženim sporedom, petjem in dodelanim odrskim nastopom je zbor novembra 2018 prepričal strokovno komisijo in bil kot najboljša zasedba Osrednjeslovenske regije izbran za nastop na sklepni prireditvi Sozvočenj 2018, ki je decembra potekala v Slovenski filharmoniji. Na mednarodnem tekmovanju v Tuhlju je prejel zlato plaketo in posebno priznanje za najbolj originalen izbor programa in interpretacijo. Na regijskem tekmovanju v Kočevju novembra 2019 je zbor prejel zlato priznanje in posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi. Zbor je v letu 2023 prejel za svoje dosežke priznanje s srebrnim znakom Občine Grosuplje.

Zbor od septembra 2017 vodi Fernando Pablo Mejías.

Oglejte si tudi