Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Bolje biti majhen in pošten, kot velik in pokvarjen

Iz Ljubljane »uvožena« Dobrepoljca sta svojo družino in podjetje zasidrala v Kompolju, pred dvema letoma oboje dopolnila s proizvodnim obratom v Velikih Laščah; v ljubljanski Šiški se nahaja razstavni salon z njuno ponudbo proizvodov, ime podjetja pa dober glas zadovoljnih strank in njune podjetniške sposobnosti nezadržno širijo  po Sloveniji.

 

Podjetniški razmah na podeželju

Primož in Barbara Štefanc sta podjetje zasnovala leta 2001, ko sta kot inženiring začela  z adaptacijami stanovanj in stanovanjskih hiš. Vsaka temeljita prenova bivalnega ali poslovnega prostora je poleg ostalih gradbenih del med drugim zahtevala zamenjavo oken. Ob tem sta prišla do zamisli, da bi se lahko začela sama neposredno ukvarjati z omenjeno dejavnostjo.

»Začetki najine poti so bili zelo trdi, kajti mlademu podjetniku nihče ne zaupa, ampak sva s svojo trmo in odločnostjo dokazala, da smo tudi mladi podjetniki vredni zaupanja,« pravi Primož.

Skupaj sta pridobivala posle in jih skupaj tudi izvajala, najprej kot podizvajalca, potem pa kot samostojna izvajalca del. Stavbno pohištvo sta kupovala od proizvajalcev, v njuni ponudbi pa je bila kvalitetna montaža in obdelava teh. Ob tem sta zaposlovala dobro strokovno podkovane monterje, vredne zaupanja ter sledila vodilu, da mora biti stranka na koncu zadovoljna, ker zadovoljna stranka naredi najboljšo reklamo.  Vse to je pripomoglo k širitvi njunega trga in letnemu povečevanju obsega del.

 

Ker sta Primož in Barbara zaznala, da so današnji trendi v gradnji stanovanjskih objektov vedno bolj raznoliki in pojema povpraševanje po tipskih izdelkih, sta se pred dvema letoma odločila za novo, veliko prelomnico v dejavnosti podjetja. Investirala sta v proizvodni obrat za izdelavo  plastičnega in aluminijastega stavbnega pohištva v Velikih Laščah ter zaposlila nove delavce. Ob tem, da sta prihranila pri stroških, ki bi bili v Ljubljani veliko večji, z zadovoljstvom prispevata svoj podjetniški delček k razvoju podeželja: »Da mladi ne bi bežali v mesta,« kot pravi Primož.

 

Kvalitetni elementi za dober izdelek

Podjetje Priba okna d.o.o. proizvaja PVC in Alu okna, vhodna vrata, polkna, drsne stene in drugo, v ponudbi pa so tudi garažna vrata, notranje in zunanje okenske police ter montaža suhomontažnih Kanuf sistemov.

Njihovo PVC stavbno pohištvo je sestavljeno iz nerecikliranih PVC profilov nemškega proizvajalca Salamander ter dopolnjeno s trenutno najboljšim okovjem Roto NT in z enim od najbolj kakovostnih stekel nemškega proizvajalca Ertl glass.  »Le kvalitetni elementi zagotavljajo kvaliteto celotnega izdelka in njegovo trajnost,« je prepričan Primož, ki v nadaljevanju poudari, da se v podjetju Priba okna brezpogojno držijo rokov in se še vedno zanesejo na svoje lastne, preizkušene monterje.

»Ko nas stranke spoznajo, ne iščejo drugih. Kar 70 do 80 odstotkov poslov dobimo s priporočili zadovoljnih strank,« pripoveduje o strankah, ki so večinoma zasebniki in le kakšna petina podjetij oziroma zavodov. Plačilne nediscipline tako rekoč ne poznajo.

 

 

Poslovna rast, a bolje biti majhen in pošten

Z razširitvijo dejavnosti še na proizvodnjo so naredili velik korak naprej, kar dokazujejo tudi rezultati poslovanja, za katere Barbara Štefanc, ki skrbi za vso papirologijo v podjetju in je obenem vodja proizvodnega obrata, pravi, da tudi letos pričakujejo za slabo tretjino večji neto promet kot lani. Sedaj namreč lahko prevzemajo tudi posle, ki jih pred tem niso mogli. Pri delu so bolj fleksibilni, hitrejši, proizvode naredijo po meri vsake stranke. Takšno poslovanje zagotavlja devet zaposlenih, po potrebi pa v proizvodnji najamejo kakšnega študenta. Vsi se trudijo biti do strank korektni, strokovni in pošteni ter zadovoljiti njihove želje od svetovanja pa do same izvedbe del.

Prijaznost do okolja izkazujejo z recikliranjem odpadnih materialov. V skladu s sodobnimi tendencami varčevanja z energijo so njihova energetsko varčna okna in vrata z večplastnimi toplotno-zaščitnimi stekli, ki so polnjena s plinom Argon ali Kripton. Stranke z njimi privarčujejo denar za kurjavo, trenutno pa še s tem, ker jih ponujajo po akcijskih cenah.

Primož in Barbara zreta z optimizmom v prihodnost. Najprej bi rada povečala prodajo njihovih izdelkov preko zastopniških podjetij, razmišljata pa tudi o izdelavi okenskih senčil, vendar stojita trdno na zemlji, saj pravita, da je bolje biti majhen in pošten, kot velik in pokvarjen.

Oglejte si tudi