Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Bisernih dvajset

V soboto, 14. januarja 2023 je potekal jubilejni koncert Ženskega pevskega zbora Biser ob 20-letnici zbora. Dvorana Družbenega doma Grosuplje je bila napolnjena do zadnjega sedeža. Na koncertu smo pod vodstvom zborovodje Fernanda Mejíasa predstavile naše najljubše pesmi, med pesmimi pa smo prisluhnili zabavnim anekdotam iz zakulisja in si ogledali spominski video posnetek, ki smo ga pripravile ob tem jubileju in si ga bo mogoče ogledati tudi na našem YouTube kanalu.

Ženski pevski zbor Biser je nastal jeseni leta 2002. Biserna ogrlica deklet se je v dvajsetih letih daljšala in krajšala – na seznamu pevk, ki so kadarkoli pele, nas je kar 80. Biseri smo se brusili na vajah in se lesketali na povprečno 12 nastopih na leto v Sloveniji, zamejstvu in tujini. Brusili so nas Dean Telič Zavašnik, Polona Štrubelj, Manica Habjanič Gaberšek, Ana Erčulj in zadnjih 5 let Fernando Mejías.

Ob pripravah na koncert smo pevke viharile možgane na temo, kaj smo in kaj želimo biti. Ideje bi lahko strnili v tri ključne lastnosti: prijateljstvo, sproščenost in profesionalnost. Pevske vaje in druženja nam pomenijo veliko, saj je to čas, ki si ga vzamemo zase, kjer med seboj delimo najlepše pa tudi grenke trenutke življenja. Sproščenost se pokaže predvsem na intenzivnih vajah, ko se stran od domačih in službenih obveznostih posvetimo petju in druženju. Ob tem se trudimo za profesionalnost, ki jo skušamo doseči s čimbolj redno udeležbo na vajah in dodelanimi nastopi, ki nas kdaj tudi potisnejo iz cone udobja.

Med koncertom je ga. Simona Zorko, vodja območne izpostave JSKD v Ivančni Gorici, trem pevkem za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske vokalne glasbe podelila Gallusove značke. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti pa je zboru podelil tudi posebno jubilejno priznanje, ki ga je predsednici KD Lotos Grosuplje Petri Ravnik podelil župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič. V kratkem nagovoru je izrazil svoje navdušenje nad slišanim petjem in obljubil, da bomo naslednji jubilej lahko praznovale že v novem kulturnem centru.

Seznam zahval ob koncu koncerta je bil dolg, saj je za izvedbo takega dogodka potrebno veliko talentov in veščin. S klavirjem nas je spremljal Franco Páez, violino je igrala Klara Maver, violončelo Lovro Fortuna, boben Manca Lipovec ter flavto in tamburin Katarina Mejías. Hvala napovedovalki Urški, hostesam Niki, Ivi in Ani. Večer ne bo šel v pozabo zaradi Vasje, Braneta in Klemena. Tehnično pomoč so nam nudili Luka, Boštjan in Rok. Pri izvedbi koncerta so nam pomagali Radio Zeleni val, Tiskarna Čaks, oblikovalski studio Ambrosia, OŠ Louisa Adamiča, Cvetličarna Zvonček iz Šentvida pri Stični, Dodino z mestne tržnice ter Vrtec Jurček. Naše pevsko udejstvovanje pa bi bilo zelo omejeno brez stalne podpore Občine Grosuplje, Mestne knjižnice Grosuplje in Zveze kulturnih društev Grosuplje.

Po koncertu smo pevke ob domačih dobrotah poklepetale z nekdanjimi »Biserkami«, našimi domačimi in ostalimi ljubitelji zborovskega petja. Domov smo odhajale polne adrenalina in s slišanimi pohvalami napolnjene z novo močjo za nadaljevanje sezone.


Manca Lipovec, ŽPZ Biser

Foto: Vasja Ambrožič

Povezave

www.zpz-biser.si

Oglejte si tudi