Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

2. partnerski sestanek projekta ZAGON

Danes je v Žabji hiši, v Mali Račni, potekal 2. partnerski sestanek projekta ZAGON - Znanje za gospodaren odnos do narave. Cilj projekta je dvigniti odpornost ekosistemov, ki so najbolj pod pritiskom podnebnih sprememb, z namenom blaženja le teh, pri čemer se projekt osredotoča na področje gozdov in mokrišč.
 
Občina Grosuplje je pri projektu ZAGON vodilni partner, sodelujoči partnerji pa so še Zavod za turizem in promocijo – Turizem Grosuplje, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Zavod za gozdove Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije ter Norveški projektni partner HGUt (University College for Green Development). ZAGON združuje kar 5 projektnih območij, ki so med drugim tudi izbrana področja Nature 2000, v okviru projekta pa bodo obnovljeni ekosistemi s skupno površino 46,15 hektarjev.
 
Zbrane partnerje je pred samim začetkom srečanja nagovorila tudi direktorica občinske uprave Občine Grosuplje, Zdenka Grozde, ki je poudarila, da je Občina Grosuplje k projektu ZAGON z veseljem pristopila kot vodilni partner, saj je ohranjanje edinstvenosti Radenskega polja izjemnega pomena: »Tukaj se nahaja ogromno habitatov, ogromno ogroženih vrst, ki jih želimo ohranjati tudi za naslednje generacije«. V nadaljevanju je izpostavila, da se v občini Grosuplje zavedamo pomena blaženja podnebnih sprememb, zato se nanje prilagajamo ter s skrbnostjo in odgovornostjo vstopamo v naravovarstvene projekte, kot je ZAGON: »Ponosni smo, da smo prevzeli vlogo vodilnega partnerja, saj s tem postavljamo zgled in širimo dobro prakso tudi med vse ostale občine.« Izpostavila je še, da je prav kombinacija lokalnih, regionalnih in nacionalnih ravni v kombinaciji z raziskovalnim in strokovnim sektorjem, ključna za razvoj novih znanj ter povsem novih modelov upravljanja, ki bodo po koncu projekta uporabni in prenosljivi tudi širše.
 
Sodelujoči partnerji smo v nadaljevanju dogodka podrobneje pregledali in preučili dosedanje aktivnosti projekta in začrtali nadaljnje korake ter cilje, ki jih želimo doseči. Po končanem uradnem delu in predstavitvah pa smo si ogledali, kje naj bi potekala trasa učne poti, ki je v okviru projekta predvidena; ta se naj bi pričela pri Žabji hiši in tekla preko Velike Račne ter Kopanja vse do poplavnega gozda, ki se nahaja približno 300 metrov severovzhodno od Kopanja. V okviru projekta  ZAGON se sicer na območju Krajinskega parka Radensko polje predvideva tudi obnova mokrotnega travnika.
 
Projekt ZAGON sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora, pri čemer je Občina Grosuplje kot vodilni partner prejela sredstva v višini 1.199.389,00 EUR.
 
Maja Janša

Oglejte si tudi