Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Spomladansko srečanje Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine v Občini Grosuplje

Letošnje spomladansko srečanje Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine smo v soboto, 10. junija 2023, pripravili v občini Grosuplje. Načrtovali smo zanimivo in pestro srečanje z razvedrilnim programom, vendar zaradi letošnjega muhastega vremena do zadnjega trenutka nismo vedeli, kam se bomo podali. Ali na ogled urejenega Vodomčevega gaja z izjemno živalsko in rastlinsko pestrostjo, kjer se prepletajo različni habitatni tipi v naravnem okolju v Cerovem, ali pa nas bo slabo vreme primoralo, da si ogledamo prvi center ohranjanja narave v Sloveniji - Žabjo hišo v Mali Račni. V vsakem primeru je odločilo vreme, ki nas je usmerilo na Cerovo.

 
Po prelepem Vodomčevem gaju nas je vodila Marija Kavšek, po krožni poti pa nam je pomagal tudi oskrbnik gaja Marjan Koščak. Že na začetku nas je pozdravila prava žabja svatba, saj je bil ravno čas parjenja. Toda ko smo se približali bajerju, so žabe na lokvanjih takoj utihnile, ker smo jih zmotili v njihovem svatovanju.
 
Vodomčev gaj je učilnica v naravi, kjer ohranjena narava z vso biotsko pestrostjo v več različnih habitatih nudi izobilje hrane in prostor za zavetje številnim živalim. Predvsem pticam, ki tu stalno prebivajo ali pa počivajo na selitveni poti. Videli smo vodomčevo in druga gnezdišča, gaj pa ima kar sedem opazovalnic, kjer v tanke mreže lovijo ptice in jih po obročkanju spustijo. Mokrišče ima v bajerjih s prelepimi lokvanji štiri pritoke, v gaju pa imajo gnezdišča tudi ogrožene ptice. Vodomčev gaj je res vreden ogleda, zato hvala Mariji in Marjanu za izčrpno in doživeto predstavitev.
 
Po ogledu Vodomčevega gaja ter polni lepih in poučnih vtisov smo se odpravili na osrednji kraj našega srečanja in druženja, proti Lovskemu domu Taborska jama. Na začetku prijetnega popoldneva nas je navdušil Ženski pevski zbor Lastovke iz Grosupljega. Simpatične pevke so nam zapele nekaj lepih narodnih pesmi, nato pa sta nam dobrodošlico zaželela predsednica društva Mirjam Kanalec in podžupan Občine Grosuplje Janez Pintar. Podžupan nam je predstavil nekatere zanimivosti občine in pripomnil, da vsako jutro vsakemu prinese nekaj novega upanja.
 
Seveda smo poskrbeli tudi za okrepčilo in osvežilne napitke. Po dobrotah na žaru, ki so jih pripravili Rado, Janez in Milan, se je prilegel vrček hladnega piva, nekateri so si privoščili kupico rujnega, drugi pa brezalkoholne napitke.
 
V razvedrilnem programu so se nekateri člani pomerili v priljubljenem prstometu oziroma »balinčkanju,« s ploščki, kot mu po domače rečemo.
 
Tudi tokrat so bile organizacijske niti v rokah Eve Pahovnik, radi pa bi se zahvalili voznikom Andreju in Milanku iz našega društva ter Branetu iz Društva distrofikov in Simonu iz Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja.


Irena Žibert
Video: Brane Petrovič

Oglejte si tudi