Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
ČET.
22°C
8°C
Oceni objavo

Sodelovanje lokalne skupnosti

Vremenska napoved močnega deževja na področju Občine Gorje v noči na petek, 3. 11. 2023, se je uresničila. Reka Radovna je ponovno močno narasla in prostovoljni gasilski društvi sta bili prvič aktivirani z alarmom RECO ob 6.25. Reka Radovna je ogrožala stanovanjsko hišo v zaselku Zgornji Graben v Spodnjih Gorjah. Do večera so člani gasilskih društev posredovali še na več lokacijah v Občini Gorje.

Ponovno se je pokazala problematika nabiranja vejevja za nosilnimi stebri mostov. S pomočjo lokalnega podjetnika Lesbled, d.o.o., trgovina in prevoz, Spodnje Gorje, je bila nevarnost na mostu v Krnici in Grabčah hitro odpravljena. Ponovno je bilo vejevje iz nosilnih stebrov odstranjeno v soboto, 4. 11. 2023, zjutraj.

Ob 18.50 je bil poveljnik CZ Gorje obveščen, da je narasla reka Radovna odnesla most v zaselku Spodnji Graben v Podhomu. Po prihodu na mesto je ugotovil, da se je to dejansko zgodilo in da je s tem tudi pretrgan vodovod za zaselek Poljane v Spodnjih Gorjah in zaselek Spodnji Graben. Zelo hitro so bili na mestu dogodka predstavniki javnega podjetja Infrastruktura Bled in podhomski gasilci, ki so mesto dogodka zavarovali. Prispel je tudi župan Občine Gorje.

Ko smo pretehtali več možnosti za ponovno vzpostavitev vodovoda, smo se odločili, da še isti večer na mestu, kjer je bil prej most, speljemo vodovod preko reke Radovne. Za uresničitev naloge je bilo potrebno izvesti več nalog: izčrpati vodo iz jaška na levem bregu, zamenjati ventil vodovoda na desnem bregu, na vodovod namestiti sponke za gasilske cevi, osvetliti mesto intervencije in, najzahtevnejše, preko deroče reke Radovne napeljati vrv in nanjo obesiti gasilske cevi za vodovodno napeljavo kot premostitev okoli 30 metrske razdalje med vodovodnima jaškom na obeh straneh reke. Z zglednim sodelovanjem, strokovnostjo in veliko predanostjo ekip javnega podjetja Infrastruktura Bled, Avtoprevozništva Klemen Ambrožič s.p. ter gasilcev PGD Podhom smo vodovod uspeli vzpostaviti ob 00.30 naslednjega dne.

Celoten čas nedelovanja vodovoda so zaselek Poljane z vodo oskrbovali gasilci PGD Gorje z dostavo vode z gasilskimi vozili.

Civilna Zaščita Občine Gorje se zahvaljuje podjetjema oz. zaposlenim v Lesbled in Avtoprevozništvu Klemen Ambrožič in vsem zaposlenim v javnem podjetju Infrastruktura Bled ter seveda, vsem sodelujočim gasilcem iz PGD Gorje in PGD Podhom za sodelovanje pri intervencijah.

Oglejte si tudi