Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

CENTER ZA KREPITEV ZDRAVJA

Pripravila: Silvija Lunder, vodja Centra za krepitev zdravja

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica smo začeli z nadgradnjo zdravstveno-vzgojnega programa. Pod okrilje službe Centra za krepitev zdravja spadajo (šolska preventiva, šolska zobna preventiva, priprava na porod in starševstvo ter preventiva odraslih). Projekt financira Republika Slovenija Ministrstvo za zdravje in Evropska unija iz evropskega socialnega sklada.

Center za krepitev zdravja je namenjen ljudem, ki so kakor koli ogroženi zaradi življenjskega sloga, kroničnih nenalezljivih bolezni ali težav z duševnim zdravjem. Tako so zainteresiranim uporabnikom na voljo številne brezplačne delavnice in individualna svetovanja glede telesne dejavnosti, zdrave prehrane, tveganega pitja alkohola, opuščanja kajenja, življenja s sladkorno boleznijo, sproščanja in obvladovanja stresa ter spoprijemanja s tesnobo in z depresijo.

Vse storitve so za udeležence od 19. leta naprej brezplačne.

V Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica udeleženci pridobijo strokovno podporo, ustrezne informacije in znanja, predvsem pa oblikujejo stališča, osvojijo veščine in pridobivajo nove vedenjske vzorce za bolj zdrav način življenja ter krepitev duševnega zdravja. Po tej poti lahko napredujejo in se opolnomočijo, sčasoma v svoje življenje vnesejo tudi kakšno dolgotrajno spremembo glede opuščanja tveganih navad. Če pa so že bolni (na primer bolniki s sladkorno boleznijo, z visokim holesterolom ali z visokim krvnim pritiskom), lahko z izkušnjami in znanji iz delavnic s kronično boleznijo lažje živijo.

V Centru za krepitev zdravja si želimo prispevati h krepitvi javnozdravstvenega poslanstva Zdravstvenega doma tako, da se povezujemo z drugimi službami v Zdravstvenem domu, aktivno sodelujemo s partnerji v lokalnem okolju (Zavod za zaposlovanje, Center za socialno delo, različne nevladne organizacije, občine…), se odzovemo na potrebe lokalnega prebivalstva, načrtujemo in izvajamo aktivnosti promocije zdravja ter skrbimo za vključevanje (ranljivih) oseb v preventivne programe.Opaziti je tudi, da smo zbudili zanimanje ljudi za naše programe. V primerjavi s preteklo organiziranostjo novi koncept dela vključuje tudi skupine ljudi, za katere so bile nekatere zdravstvene storitve težje dostopne.

Med ranljive skupine z vidika dostopnosti zdravstvenega sistema in vključevanja v preventivne programe spadajo brezposelne osebe, brezdomci, uporabniki nedovoljenih drog, osebe s težavami v duševnem zdravju, osebe z raznimi oblikami oviranosti in vsi drugi, ki naletijo pri skrbi za lastno zdravje na različne ovire.

V Centru za krepitev zdravja bomo tudi aktivno sodelovali z otroci in njihovimi družinami, ki imajo težave z prekomerno telesno težo. Program traja 24 mesecev in ga vodi interdisciplinarni tim (kineziologinja, dietetičarka, diplomirana medicinska sestra, zdravnica pediatrinja in psihologinja ). V projekt bodo vključeni učenci tretjega in šestega razreda osnovne šole.

Prav tako se je preoblikovala šola za bodoče starše - priprava na porod in starševstvo. Pridobili smo nekaj sprememb v samem programu in dodatne kadre. Izvajalci programa (pedontolog, ginekolog, pediatrinja, patronažni medicinski sestri z licenc IBCLC-ja, zobna preventivna medicinska sestra, patronažna medicinska sestra, psihologinja, nevrofizioterapevtka in fizioterapevtka) bodo bodočim staršem poizkušali na razumljiv način predstavit izbrano tematiko in odgovorit na njihova morebitna vprašanja.

S tem ko smo razširili program Zdravstveno vzgojnega centra v Center za krepitev zdravja smo oplemenitili tudi naš kader. Obstoječemu kadru (diplomirane medicinske sestre, univerzitetni diplomirani psiholog in fizioterapevt) se je pridružil še diplomirani dietetik, univerzitetno diplomirani kineziolog in zdravnik pediater.

Podrobnejšo predstavitev vseh delavnic za starejše in Pripravo na porod in starševstvo najdete na spletni strani Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica, kjer imate povezavo na zloženko na kateri so opisane posamezne delavnice in kjer lahko zasledite, kdaj bo potekala katera delavnica. Zasledite nas lahko na Facebooku strani, kjer vas prav tako redno obveščamo o terminih delavnic. Aktivno tudi osveščamo preko TIC-a Slovenska Bistrica in preko lokalnih časopisov.

Vsaki mesec pripravljamo različne programe, ki jih imate predstavljene na spodnji povezavi. Strukturirane delavnice potekajo v Zdravstvenem domu v Slovenski Bistrici v sejni sobi 2. nadstropje nad lekarno.

Povezava na stran ZD

Povezava na FB stran

Oglejte si tudi