Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
24°C
8°C
Oceni objavo

OBČINSKI SVET OBČINE DUPLEK SE JE V SREDO, 25. MARCA 2015 SESTAL NA 5. REDNI SEJI

 

Obravnavali in potrdili so poslovni načrt Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor in izvajalca javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki Čisto mesto d.o.o.

 

Na predlog JMSS so dali soglasje k Spremembam in dopolnitvam Splošnih pogojev poslovanja tega sklada.

Prva sprememba Splošnih pogojev poslovanja se nanaša na dodaten člen z določili glede oddaje tržnega stanovanja enemu izmed uporabnikov neprofitnega stanovanja, vpisanega v najemno pogodbo najmanj tri leta, ki pa ne izpolnjuje vseh zakonsko do ločenih pogojev za prepis najemne pogodbe za neprofitno stanovanje v primeru smrti najemnika, trajne preselitve najemnika ali po razvezi zakonske zveze ali prenehanju zunajzakonske skupnosti.

Druga sprememba se nanaša na dopolnitev 37. člena z navedbo internega pravnega akta sklada, ki ureja zamenjave stanovanj.

Tretja sprememba pa dopolnjuje 47. člen glede višine mesečne najemnine za neobnovljena tržna stanovanja. Višina tržne najemnine, kot jo urejajo Splošni pogoji poslovanja, se nanaša na obnovljena tržna stanovanja. Ker pa sklad oddaja tudi neobnovljena tržna stanovanja, kjer zaradi njihovega slabšega stanja najemnine ne moremo poenotiti z najemnino v obnovljenih stanovanjih, je potrebno določiti tržno najemnino tudi za ta stanovanja. Mesečna najemnina za neobnovljena tržna stanovanja znaša 1/300 tržne vrednosti stanovanja.          

 

V aprilu poteče mandat dosedanjim nadzornikom JMSS, zato so svetniki v skladu z Odlokom o ustanovitvi JMSS na predlog župana imenovali novo članico Nadzornega sveta Natalijo Jakopec, direktorico občinske uprave Občine Duplek, ki bo imela mandat do 4.4.2019.

 

Predstavnik Policijske postaje Maribor I. je svetnikom predstavil Informacijo o varnostnih pojavih na območju občine Duplek v letu 2014. Splošna ugotovitev je, da so varnostne razmere zadovoljive, dale pa bi se še izboljšati, predvsem na področju preprečevanja vlomov in tatvin.

 

Predstavniki Čistega mesta so predstavili Elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja – ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Duplek. Po opravljeni obravnavi so ga svetniki tudi potrdili in s tem dali zeleno luč minimalnim podražitvam odvoza smeti.

 

Občina Duplek je članica Skupne občinske uprave občin Spodnjega Podravja za področje ravnanja s komunalnimi odpadki. Občina Sveti Jurij ob Ščavnici je izrazila interes za pristop k Skupni občinski upravi občin v Spodnjem Podravju z namenom skupnega izvrševanja nalog na delovnih področjih Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju. Pristop nove občine ustanoviteljice je v interesu dosedanjih občin ustanoviteljic, saj se s tem zmanjšuje delež njihovih stroškov za delovanje, zato so tudi naši svetniki predlog podprli in sprejeli ustrezno dopolnjen Odlok o ustanovitvi organa skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju.

 

S Pravilnikom o zagotavljanju sredstev za prehrano dojenčkov v občini Duplek je bilo določeno, da so do mlečnih preparatov, za katere krije stroške Občina Duplek, upravičeni dojenčki do izpolnjenega 6 meseca starosti, dojenčki z zdravstveno indikacijo pa do dopolnjenega 1 leta starosti.  Zaradi visokih stroškov zagotavljanja sredstev za prehrano dojenčkov v takšnem obsegu ter uskladitvijo z ureditvijo tega področja v okoliških občinah, je bila pripravljena sprememba pravilnika tako, da se pravica do brezplačnih mlečnih preparatov omeji na štiri (4) mesece otrokove starosti za vse dojenčke ter do osem (8) mesecev starosti pri zdravstveni indikaciji. Spremembo so svetniki obravnavali in jo po krajši razpravi tudi potrdili.

Zaradi nemotenega izvrševanja proračuna, so svetniki obravnavali tudi prerazporeditev pravic porabe proračunskih sredstev v okviru veljavnega proračuna občine Duplek za leto 2015 ter uskladitev Načrta razvojnih programov v letih 2015-2018. S prerazporeditvami pravic porabe v okviru posebnega dela proračuna so zagotovljena sredstva za ureditev začasnega zbirnega centra na lokaciji Režijski obrat na naslovu Cesta 4. julija 106, in pogoji za pridobitev sofinancerskih sredstev za izgradnjo investicije v višini 39.974,42 EUR.

Obravnavali in sprejeli so tudi manjše spremembe Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za rekonstrukcijo regionalne ceste R3-710/1292 Maribor – Vurberk-Ptuj in Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za podeželje v občini Maribor za območje občine Duplek.

V okviru zadnje točke dnevnega reda je župan je svetnike seznanil s pobudo Waldorfske šole za najem stare vurbrške šole za njihove potrebe, o čemer bo več govora na eni izmed naslednjih sej, ko bo zadeva bolj dorečena.

 

Oglejte si tudi