Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Na gradu Vurberk doživeli že 8. srednjeveški dan

Idilična okolica mističnega gradu iz 12. stoletja s čudovitim razgledom po Dravski dolini navdušuje obiskovalce že sama po sebi.
Drugo junijsko soboto smo biseru zgodovine posvetili posebno pozornost, saj smo čas vrteli nazaj in grad Vurberk je zaživel v srednjeveškem vzdušju. Doživetje so podkrepili dragi gostje, gospoda z gradu Hrastovec.

 

Srednjeveški najemniki iz Žužemberga in Vitezi reda Kraljevega orla iz Ljubljane so predstavili svoje poslanstvo skozi tri zgodbe in turnir v mečevanju, kar je bilo na trenutke kar strah vzbujajoče. Namen pa je bil spoznati viteštvo v pravem pomenu besede.  

 

Posebnost prireditve je bil obisk članov Kluba japonskih mečevalcev, oz. samurajev, ki so navdušili mlajše obiskovalce in prikazali njihov izjemno spoštljiv odnos do sočloveka, kot nam je poznano že iz same japonske zgodovine. 

 

Ko je ura odbila tri, so pogledi uhajali na oder, kjer smo nestrpno pričakovali čarobno pravljico Pepelka. Družinsko gledališče Kolenčevih nam je letošnjo predstavo podarilo, saj se k nam vedno radi vračajo. Sporočilo predstave so otroci in odrasli sprejeli  z velikim aplavzom. Tudi vurberška grajska gospoda je podarjala. Ocvrte grajske miške in jabolka v srajčki,  ki sta jih pripravile prijazni kuharici Marija  Sakelšek in Jožica Lampreht,  so tako dišale, da so šle izjemno hitro v slast.

  

Manufaktura tiskarskega mojstra Janeza Rozmana z Bleda je bila prav tako prvič na Vurberku. Mojster je prijetno presenetil župana Občine Duplek Mitjo Horvata, kateremu je podaril  knjigo s pečatnikom, da bo vanjo lahko vpisoval vtise.  Pisarka je razveseljevala najmlajše z zapisi imen v kaligrafiji.

 

Dobrodelna stojnica Zamenjaj igračo ali knjigo je vsako leto bolj obiskana, zato so knjige in igrače hitro našle novega prijatelja. 

 

Rokodelci so vabili k barantanju in za vsakega se je nekaj našlo. Novost prireditve je bila tudi zvočna terapija, ki jo je z gongi in tibetansko posodo izvajala Lučka Ungar. Kako so grajske gradove urejali nekoč, je bilo mogoče razbrati iz plakata na pročelju odra, ki ga je posebej za ta dan pripravila Tina iz vrtnarstva Tement ter na oder postavila rožice po tem izboru.

 

Večerni pevski in igralski nastopi otrok so presegli pričakovanja. Orientalka Jana je dodala čarobnost plesa in orientalske glasbe, vokali Sonusov so ponovno navdušili in člani srednjeveških najemnikov so poskrbeli za ognjeni spektakel in tako poskrbeli za krasen zaključek 8. srednjeveške prireditve na gradu Vurberk, ki jo je uspešno pripeljal do konca napovedovalec in moderator Andrej Okreša. 

 

Prireditev nima vstopnine, za kar gre izjemna pohvala sponzorjem in častni pokroviteljici prireditve  

Občini Duplek, ki je tudi soorganizatorka prireditve. Sicer pa se tega dne z grajsko gospodo poistovetijo domačini in drugi gostje, ljubitelji zgodovine, z namenom ohranjati zgodovinsko dediščino, na katero smo lahko upravičeno ponosni.      

 

Vabljeni, da nas obiščete tudi prihodnje leto.

Oglejte si tudi