Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
7°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Zaključek projekta: Interpretacija etnološke zbirke in sadovnjaka starih sadnih sort

V letu 2023 smo v Društvu Kočevarjev – staroselcev skupaj z Univerzo v Ljubljani izvajali projekt, ki se je zaključil 18. septembra. Projekt so, poleg Univerze v Ljubljani, izdatno podprli: Zvezno ministrstvo Republike Avstrije za evropske in mednarodne zadeve in Koroška deželna vlada, za kar se jim iskreno zahvaljujem. Projekt je podprla tudi Občina Dolenjske Toplice.

Društvo Kočevarjev – staroselcev od leta 1992 deluje na področju promocije in ohranjanja kočevarske kulture ter kulturne dediščine. Center društvenih aktivnosti je v vasi Občice (nem. Krapflern, koč. Kropflarn), kjer je društvo leta 1998 s pomočjo sredstev Koroške deželne vlade kupilo in obnovilo staro domačijo. Prepoznavna je po v simbolno modro barvo pobarvanem pročelju, ki je barva mesta Kočevje.

Etnološka zbirka, ki je razpršena v glavnem poslopju, pomožnem poslopju in pod kozolcem, vsebuje kmečko orodje in predmete za osebno rabo iz druge polovice 19. in prve polovice 20. stoletja ter ročno izdelani maketi kočevarskih vasi. Predmete za zbirko so zbrali Kočevarji iz Črmošnjiško-Poljanske doline, uredili pa so jo lokalni prostovoljci in študenti Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom dr. Ane Vertovec Beno. Posodobljena in na novo interpretirana je bila leta 2023 s sodelovanjem študentk Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom dr. Anje Moric (vsebinski del), dr. Tanje Žigon (prevodi) in Primoža Primca (strokovni mentor). Poleg muzeja je sadovnjak starih sadnih sort. Gojenje sadja je bilo pomembno za prehrano in izdelavo pijače, hkrati pa je marsikateri kmečki družini predstavljalo vir dodatnega zaslužka. Na območju širše Kočevske uspevajo zlasti hruške in jablane, pa tudi slive, cibore (ringlo) in češnje.

Interpretacija etnološke zbirke in sadovnjaka starih sadnih sort je nastala v okviru projekta Etnološka zbirka Kočevarjev in pešpot med starimi sortami sadnega drevja (Študentski projekti za trajnostni razvoj 2023, FF UL).

Tiskovne konference ob zaključku so se udeležili Julia Neblich, referentka za kulturo in medije na nemškem veleposlaništvu, Franc Vovk, župan Občine Dolenjske Toplice, Urška Kop, predsednica Zveze kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji, častni predsednik Johannes Hans Jaklitsch, predstavnica Univerze v Ljubljani in vodja projekta doc. dr. Anja Moric, Igor Stepan, župnik župnije Poljane, Tanja Prešeren Banovec, vodja TIC Semič, Judita Podgornik Zaletelj iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine in mnogi drugi.

Iskrena hvala vsem!

 

Primož Primec

Oglejte si tudi