Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
7°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Z vlakom v Kranj na smenj

V četrtek, dne 8. 2. 2024, na praznik slovenske kulture smo topliški upokojenci počastili kulturni dan z obiskom Prešernovega mesta Kranj.

V jutranjih urah smo se z vlakom odpeljali iz Novega mesta do Ljubljane, kjer smo prestopili na vlak za Kranj. Presenečeni smo bili nad številnimi potniki na vlaku, ki so potovali tako kot topliški upokojenci na Gorenjsko, z namenom ogleda številnih kulturnih prireditev in muzejev.

Dobro razpoloženi smo se Dolenjci podali peš iz železniške postaje do Glavnega trga v Kranju, naredili skupinsko fotografijo ob mogočnem Prešernovem spomeniku in  bili prisotni na slavnostni otvoritvi veličastne kulturne prireditve. Zaradi velike množice ljudi na prireditvenem prostoru smo se dogovorili, da si ogledamo dogodke, muzeje, Mestno hišo individualno in ne skupinsko, kot običajno na naših izletih. Občudovali smo nastope pevskih zborov, nastope folklornih skupin, si ogledali sejem domače in umetnostne obrti, se vozili s kočijo, spremljali festival lajnarjev in si z razgledne ploščadi v cerkvi sv. Kancijana ogledali dogajanje na “Kranjskem smenju” z višine. Se razvajali s kulinariko ki je bila izvrstna in raznolika, kot se za smenj spodobi. In voden ogled Prešernovega gledališča Kranj je bila prava poslastica za vse, ki nam je uspelo priti ob točno določeni uri v gledališče. 

Dogovorjena popoldanska ura odhoda iz Kranja na vlak se je bližala. Pomahali smo Prešernu v slovo, se zahvalili za sončne žarke ki so nam lepšali dan in se polni  vtisov ob veličini kulturnega praznika v večernih urah srečno vrnili v našo dolenjsko prestolnico v Novo mesto.

Vsi udeleženci, kar 50 nas je bilo, smo bili enotnega mnenja, da bo ta nepozaben dan, prelep kamenček v mozaiku življenja vsakega posameznika. Hvala sekciji za družabno dejavnost Društva upokojencev Dolenjske Toplice, za organizacijo potovanja z vlakom v Prešernovo mesto Kranj in globoko doživet kulturni dan.

album fotografij Cirila Vidmar

Cirila Vidmar


(vir: dudolenjske toplice.si)

Oglejte si tudi