Oceni objavo

NACIONALNI PROGRAM PRIMARNE PREVENTIVE SRČNO-ŽILNIH BOLEZNI


Nacionalni program primarne preventive srčno-žilnih bolezni (NPPPSŽB) je sistematični in univerzalno dostopen program primarnega preprečevanja srčno-žilnih bolezni na nacionalni ravni, ki uspešno poteka od leta 2002. Vanj so vključeni vsi moški med 35. in 65. letom ter ženske med 45. in 70. letom starosti. 

Namen programa je zgodnje odkrivanje posameznikov, ogroženih za razvoj bolezni srca in žilja, posameznikov z nezdravim življenjskim slogom in dejavniki tveganja za te bolezni, ter ukrepanje, ki vključuje svetovanje in spremembo življenjskega sloga, kar so najbolj učinkoviti pristopi preprečevanja in obvladovanja kroničnih bolezni.

Ključna sestavna dela programa sta izvedba preventivnega pregleda in ocena srčno-žilne ogroženosti ter intervencija. Del programa je tudi nacionalna mreža 61 zdravstvenovzgojnih centrov (ZVC), ki delujejo v zdravstvenih domovih. 

Preventivni pregled pri osebnem zdravniku oziroma v referenčni ambulanti je prvi korak, na katerem je ocenjena ogroženost posameznika za dejavnike tveganja in določena obolenja. Če je potrebno sledi ukrep – obravnava, vključitev v zdravstveno-vzgojne programe (Programi svetovanja za zdravje) za spremembo življenjskega sloga, ki se izvajajo v zdravstvenovzgojnih centrih. Posebej usposobljeni strokovnjaki izvajajo standardizirane in strukturirane programe spreminjanja življenjskega sloga in promocije zdravja za odrasle na področjih zdrave prehrane, zdravega hujšanja, telesne dejavnosti – aktivnega življenjskega sloga, opuščanja kajenja, zmanjšanja tveganega pitja alkohola in podpore pri spoprijemanju z depresijo.
Namen delavnic spreminjanja življenjskega sloga je spodbuditi posameznike (individualni pristop) ali skupine prebivalcev (populacijski pristop), da bi začeli aktivno skrbeti za svoje zdravje in pridobili potrebna znanja ter izoblikovali pozitivna stališča in vedenjske vzorce za zdrav življenjski slog. 

Več o programu: http://www.nijz.si/sl/nacionalni-program-primarne-preventive-srcno-zilnih-bolezni

Oglejte si tudi