Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Sofinanciranje malega gospodarstva: inovacije, zaposlovanje

Občina ima znotraj proračuna kar nekaj postavk, ki bodisi posredno ali neposredno sofinancirajo mala podjetja in samostojne podjetnike. Na tem mestu izpostavljamo dva ukrepa, in sicer subvencije za nove zaposlitve oz. samozaposlitev ter sofinanciranje inovacij.

Pred iztekom leta je občina podpisala pogodbe s štirimi podjetniki, ki so realizirali bodisi samozaposlitev ali zaposlitev osebe s stalnim prebivališčem na območju občine. Na ta način sta bili vzpostavljeni dve samozaposlitvi in zaposlene tri osebe. Višina subvencije znaša 1.000 evrov za posamezno zaposlitev.

Sofinanciranje dveh inovacij
V povezavi  z Razvojnim centrom Novo mesto občina že vrsto let sodeluje v Javnem pozivu za "Spodbujanje podjetniške inovativnosti".  Za ta namen so predvidena sredstva v višini 3.500 evrov, ki so na osnovi pogodbe med upravičencem in občino izplačana iz proračuna na račun podjetja. V začetku decembra je župan Jože Muhič podpisal pogodbi s podjetjema Ferročrtalič d. o. o. in Halona d. o. o., inovativna predloga z opisom pa sta bila sledeča:

1. FerroČrtalič d.o.o.: Avtomatska enota, Tip Orbital 16 TD, za čiščenje notranjosti centralnega ohišja ležajne enote turbinskega polnilnika za motorje z notranjim izgorevanjem.   
Avtomatizirana peskalna enota tip ORBITAL 16TD je razvita in po meri dizajnirana za notranje čiščenje centralnih ohišij turbopolnilnikov. Pri projektu je izvedena inovativna rešitev znanega tehnološkega problema livarske industrije, kjer dobavitelji s težavo dosegajo nivo kakovosti in čistosti, ki jim ga narekuje avtomobilska industrija. Podjetje FerroČrtalič je že v preteklosti dobavljalo podobne sisteme Tipa ORBITAL, vendar je pri omenjenem prišlo do generalnega reinženiringa, ki zagotavlja polno reciklažo in čiščenje abrazivnega sredstva ter digitalni nadzor in kontrolo samega obdelovalnega cikla. Stroj omogoča čiščenje obdelovancev skozi sedem tehnoloških kanalov z možnostjo nadgradnje za čiščenje še skozi eno dodatno odprtino, če se izkaže potreba po tem. Stroj omogoča v treh delovnih izmenah obdelavo približno 7500 kosov na dan. Avtomatska enota podjetju že prinaša gospodarsko korist, zagotavlja mu večjo prepoznavnost in predstavlja širšo, celovitejšo ponudbo. Občina je inovacijo sofinancirala v znesku 1.427,63 evrov.

2. Halona d.o.o.: Priprava projektne dokumentacije za BOIRO za vstop na italijanski trg.
Inovativni predlog podjetja Halona d.o.o. je sterilizator za ličila in kozmetiko. Produkt ponuja rešitev na področju uporabe dekorativne kozmetike. Dnevna uporaba le-te ob stiku s kožo in ostalimi faktorji iz okolja povzroči razvoj bakterij, virusov, gob in spor v samih kozmetičnih izdelkih, zaradi česar ti postanejo neprimerni za uporabo; uporabniki so prisiljeni izdelek zavreči in ga nadomestiti z novim. Če tega ne storijo, na svoje telo nanašajo kontaminate in so zato bolj podvrženi raznim obolenjem in kožnim reakcijam v obliki izpuščajev, srbečic in aken. Sterilizator za kozmetiko in ličila podaljšuje uporabnost kozmetičnim izdelkom in zmanjšuje možnost reakcij na koži. Je zelo enostaven za uporabo; na dekorativno kozmetiko se nanese z razpršilko, delovanje je hitro in zelo učinkovito. Na trgu sicer obstajajo rešitve za ličila, a ponujajo le delne rešitve (temeljijo na alkohoni bazi, zato so za same izdelke neprimerne, ker spreminjajo lastnosti ličil). Sterilizator za ličila in kozmetiko ima pozitivne učinke na okolje, saj v primerjavi z obstoječimi rešitvami trga ponuja zmanjšanje obsega proizvedenih odpadkov in bolj učinkovito izrabo izdelkov, ki so že na trgu. Prijavitelj si z inovativnim predlogom povečuje tržni delež (širitev na italijanski trg), realiziral je tudi novo zaposlitev. Inovativni predlog predlagatelja je rezultat sodelovanja z akademsko in raziskovalno sfero, trenutno je v postopku pridobitve zaščite. Junija je bila podana patentna prijava.  Občina je inovacijo sofinancirala v višini 2.072,37 evrov.

Oglejte si tudi