Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
7°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Dokončanje del rekonstrukcije vhodnega stolpa gradu Soteska

Občina Dolenjske Toplice je konec meseca februarja zaključila sanacijo in rekonstrukcijo vhodnega stolpa gradu v Soteski.

Na objektu je bil odstranjen bršljan, sanirani in dozidani so bili deli porušenih zidov, vključno s fugiranjem in injektiranjem razpok na celotnem stolpu, zamenjana je bila strešna kritina, na novo je bila nad pritličjem izvedena AB plošča ter izvedeno sidranje obstoječe plošče nad 1. nadstropjem. Z izvedbo projekta je s tem zagotovljen varen prehod na dvorišče gradu, objekt je z izvedeno sanacijo in ojačitvijo celotne konstrukcije pridobil tudi ustrezno potresno odpornost.

Dela je izvajalo podjetje GPI Tehnika iz Novega mesta, pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto. Končna vrednost del je znašala 141.009,39 EUR z DDV.

Projekt je bil sofinanciran s strani Ministrstva za kulturo na podlagi Javnega razpisa za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine, ki je prispevalo 55.296,50 EUR nepovratnih sredstev, ostalo pa je pokrila občina iz lastnih proračunskih sredstev.

Besedilo in foto: Daniel Krivec, OU Občine Dolenjske Toplice


Oglejte si tudi