Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Zima je odplavala, živela pomlad!

24. marca, dan pred cvetno nedeljo, je res malo pozno za klicanje pomladi s spuščanjem gregorčkov, kajti ptički se ženijo že 12. marca, a zima se letos kar ni hotela posloviti. In sredi marca smo spuščali sanke po bregu, zato se toliko otrok gotovo ne bi udeležilo že tretje tradicionalne prireditve - tokrat s presenečenjem za najmlajše, kajti točno ob 17.00 so se predstavili otroci s pesmijo, vodila sta Maks in Katja, nato so Pia, Mohor in vrtec Polhov Gradec z nastopom očarali prisotne.
Na travniku in plaži gostilne Pograjski dom se je zbralo več kot 50 mladih nadobudnežev in njihovih staršev, ki so prinesli s seboj plovila iz lesa in kartona, jajčna embalaža je dobila čisto nov pomen, najbolj domiselna barčica pa je bila tista, na kateri je gorel kres … ogenj sredi vode! Organizatorke so poskrbele za topel čaj, igrala gostišča pa so dodala piko na i otroškemu živžavu.
Gregórjevo je praznik, povezan z zaljubljenci, in po ljudskem izročilu se 12. marca ženijo ptički. Ko je veljal še stari julijanski koledar, je svetnik Gregor Veliki, rojen okoli l. 540 v Rimu, znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi pomladni dan. Bil je idealni papež in cerkveni učitelj. S tem ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem in julijanski koledar nadomestili z gregorijanskim, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga zdaj praznujemo 12. marca in ne na prvi koledarski pomladni dan. Gregorijanski koledar se imenuje po papežu Gregorju XIII., ki je živel približno tisoč let kasneje. Sveti Gregor je zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja - proslavil se je namreč s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral). No, tako, presvetili smo temno zimo z nekaj svetniškega sija. Želim vam lep dan, vaš pisatelj Sebastjan ...

 

Fotografije: Sebastjan Vehar in Miro Peklaj



Oglejte si tudi