Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Vremenski radar kot turistični biser?

25. aprila je Pasja ravan doživela svoj razcvet – na dan odprtih vrat vremenskega radarja jo je obiskalo več kot 300 ljudi, tako da so bili vsi štirje strokovnjaki z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) povsem zaposleni s predavanji za skupine obiskovalcev.
Za pijačo in jedačo sta poskrbela lokalna ponudnika, kmetija odprtih vrat Sovovo in Bife Dom – tega je 1. januarja v Domu krajanov Črni Vrh odprl Andrej Plestenjak, s. p., deluje vsak konec tedna, od petka do nedelje, in prav tak je delovnik kmetije odprtih vrat Sovovo, nekaj kilometrov nižje, ob glavni cesti do Polhovega Gradca.

Vremenski radar

Začetki radarskega zaznavanja padavin pri nas segajo v leto 1971. Takrat so uporabljali mobilni radar na predelanem vojaškem kamionu z dosegom vsega 40 km. Leta 1984 so vzpostavili delno avtomatizirani sistem na Lisci, z dosegom meritev 200 km, s katerim so poskušali napovedovati točo, vendar so ga leta 1997 ukinili, zato je radar več časa spremljal padavinske sisteme za splošne namene. S projektom BOBER (boljše opazovanje za boljše ekološke rešitve) pa so, ob pomoči evropskih sredstev v 85-odstotnem deležu, pridobili najsodobnejši radar na zahodu Slovenije. 
Vremenski radar Pasja ravan je od Lisce oddaljen okrog 80 km. Zasnovan je kot kovinski stolp, visok 20 metrov. Meritve potekajo vsakih 10 minut, pri čemer se radarski izmerki po optični povezavi prenašajo do procesnega centra na Arsu v Ljubljani, kjer so se vključili v dosedanjo verigo obdelav, objavljanja in arhiviranja. Radarsko sliko padavin si lahko ogledamo tudi prek spleta in celo mobilnika (http://www.vreme.us/radarska-slika-padavin-animacija.php). 

Pobudnica dneva odprtih vrat je bila predsednica Krajevne skupnosti Črni Vrh, Tončka Dolenc. Z organizacijo prireditve in obiskom je izjemno zadovoljna, s predstavniki Arsa in oskrbnikom že razmišljajo o načrtih. Na vrhu stolpa nameravajo postaviti orientacijsko ploščo z oznakami smeri neba in planinskih vrhov, postavili bodo tudi profesionalni daljnogled ter na zunanji strani doma krajanov na Črnem Vrhu uredili zaslon, ki bo predvajal radarsko sliko vremena. Ponudili bodo strokovno vodstvo po radarski postojanki in omogočili obisk tega 20 metrov visokega razglednega stolpa, čeprav zaradi »prosojnih« stopnic, izdelanih iz kovinskih rešetk, vzpon ni ravno za vrtoglave. Objekt nadzorujejo z videokamerami in je pod budnim očesom varnostne službe, sicer pa ključ vrat ograjenega kompleksa hrani Robert Oblak iz Šentjošta.

 Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi