Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
23°C
11°C
Oceni objavo

Velikonočni čas v Župniji Dobrova

Praznovanje Velikonočnega časa se vedno začne že 40 dni pred samo Veliko nočjo, s postom. S tem se pripravi na veliki praznik, ki ga obeležujemo kar nekaj dni. Intenzivna priprava se začne s četrtkovo mašo, petkovimi obredi in nato v soboto z blagoslovom vseh dobrot, ki so simbol Velike noči in križanega Jezusa.

V Župniji Dobrova pa so letos mladi župljane povezali že prej. V soboto, 23. 3., so pripravili celodnevno dogajanje pred župniščem, kjer so animatorji z otroci izdelovali butarice. Sledilo je tudi predavanje zakoncev Čušin, kamor so bili vabljeni predvsem starši. Sobotno dogajanje so torej popestrili za odrasle in otroke, ki so naslednji dan na Cvetno nedeljo prav pogumno in ponosno v cerkev k blagoslovu prinesli svoje domače izdelane butarice.

Nato pa se je začela intenzivna priprava na Veliko noč. S četrtkovo mašo se je začelo Velikonočno tridnevje, v soboto pa pred samim blagoslovom dobrot še tradicionalno po hišah župljani nosijo ogenj. S tem ognjem se zakuri nekaj vejic oz. stare butarice s prejšnjega leta. Na žegnu dobrot se vaščani zberejo na podružnicah, v Župniji Dobrova jih je kar 5. S seboj prinesejo košaro s pirhi, hrenom, potico, šunko ter kruhom. Sledile so še zadnje priprave, v nedeljo zjutraj pa se je na Dobrovi že zjutraj zaslišalo melodije Jezus naš je vstal iz groba!

Ob 7.30 se je začela Vstajenjska procesija, obogatena z banderami z vseh podružnic, farani, vaščani, duhovniki, ministranti pevci in vsako leto tudi z Godbo Dobrova-Polhov Gradec. Med procesijo je mogočne vstajenjske melodije igrala godba, ki je pogumno prikorakala tudi skozi cerkev. Zaigrali so tudi zvonovi, med mašo pa je pel mešani pevski zbor Dobrova. Za konec je nekaj pesmi zaigrala še godba, nato pa so se župljani zadržali še na kavi in čaju in se nato odpravili na Velikonočni zajtrk v svoje domove.

M.D.

foto: J.D.

Oglejte si tudi