Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
2°C
-1°C
JUTRI
3°C
-1°C
Deli
4829

Ene najlepših jaslic

Jaslice v polhograjski cerkvi Marijinega rojstva že vrsto let slovijo kot nekaj posebnega. So ene izmed večjih in po mnenju mnogih med najlepšimi daleč naokoli, saj vsako leto predstavljajo drugo slovensko pokrajino, za kar že 30 let skrbi jasličar Marjan Malovrh s svojo ekipo.

Jaslice v župnijski cerkvi v Polhovem Gradcu so predstavljale že kar nekaj slovenskih pokrajin. Letos pa so se ustvarjalci podali tja, kamor običajno človekovo oko ne seže – v podzemlje. Marjan Malovrh pravi, da je leta skupaj z družino odkrival in raziskoval tudi podzemne jame in ugotavljal, da so te ravno tako skrivnostne, kot je skrivnostna in čarobna tista noč, ko se je rodilo božje dete. Tako je nastala ideja za upodobitev letošnjih župnijskih jaslic.

Ker je delo zahtevno in prostor za postavitev velik, so prva pripravljalna dela stekla že konec oktobra, in sicer so začeli izdelovati hiše, cerkve, zvonove. Potrebno je bilo zagotoviti tudi različne materiale in jih naročiti iz tujine. Zaradi obsežnega projekta so tudi z deli v cerkvi začeli kar 14 dni pred božičem, nato pa tam vsak dan "oddelali šiht". Najprej je bilo postavljeno ogrodje, nato so oblikovali podzemne jame in kapnike. V zadnjem tednu pa so postavljali pastirje, elektrificirali jaslice, saj se tu pastirji tudi vidno premikajo, in namestili vse dodatke. "Nato je prišel tisti večer, zaradi katerega vse to z veseljem delamo," pripoveduje jasličar in nadaljuje, "nad jaslicami so zasijale zvezde. Tudi te so pri nas nekaj posebnega. Bog ve koliko želja se bo letos obiskovalcem cerkve izpolnilo, saj zvezdnih utrinkov ni malo – le pozoren moraš biti, pa ti gotovo ne uide." Zvezdne utrinke nad jaslicami lahko v polhograjski cerkvi ujamete vse do svečnice.

Marjan Malovrh letos obeležuje jubilejnih 30 let, odkar je takratni polhograjski župnik Danijel Kaštrun predal skrb za jaslice mladi ekipi, ki od takrat pod njegovim vodstvom neprekinjeno skrbi, da so jaslice v Polhovem Gradcu vsako leto nekaj posebnega. Ob tem jubileju se zahvaljuje vsem, ki so v teh letih pomagali pri ustvarjanju.

Nadja Prosen Verbič

Foto: M. M.

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij