Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

V Deželi zelišč

V občini Dobrova - Polhov Gradec je izbira med lokalnimi ponudniki bogata – bodisi med lokalnimi pridelovalci hrane bodisi med domačimi izdelovalci unikatnih izdelkov – kar nam omogoča, da v veliki meri lahko kupujemo lokalno, s tem pa podpiramo razvoj svojega domačega okolja. Lokalni ponudniki na območju občine Dobrova - Polhov Gradec so zbrani pod blagovno znamko Blagajeva dežela, igrivo zaledje Ljubljane. Nekatere že dobro poznamo, druge pa šele spoznavamo, zato vam jih bomo v prihodnjih mesecih podrobneje predstavili. Tokrat se ob Margiti Vehar podajamo v Deželo zelišč.
Poleti marsikdo izmed nas del svojega prostega časa nameni obdelovanju vrta. Sredi razkošnega, bujnega vrta pa pogosto lahko najdemo tudi domačinko Margito Vehar, ki pod imenom Dežela zelišč ponuja številne izdelke, ki temeljijo na zeliščih, ki jih pridela na svojem vrtu. Ameriški slamnik, divja ščetica, ajbiš, sivka, meta, drobnocvetni vrbovec, francoski pehtran, timijan, vrtnice, citronka, žajbelj, kamilica, ajda, aronija, šipek in pa tudi zelenjava so le nekatere izmed rastlin, ki uspevajo na njenem vrtu tik pred Polhovim Gradcem, ki ga obdeluje že več kot 10 let.

V pogovoru poudari, kako pomembna je narava pri ohranjanju zdravja vsakega posameznika, in prav skrb za lastno zdravje jo je pred leti pripeljala do tega, da se je odločila za pridelovanje lastnih zelišč in nato na podlagi izobraževanj, predavanj in lasnih izkušenj pričela iz zelišč izdelovati še različne proizvode. Danes so izdelki Dežele zelišč že izjemno dobro uveljavljeni in prepoznani tako med domačini kot med obiskovalci Polhovega Gradca, Margita Vehar pa je svojo vez z naravo z leti le še poglobila. »Pri delu sledim naravi in čebelam. Cvetove pobiram, ko na njih čebelice nabirajo cvetni prah in nektar.« Pred leti se je ukvarjala tudi s čebelarjenjem, danes pa vso svojo pozornost posveča zeliščnemu in samooskrbnemu vrtu, ki je tudi njen edini vir zaslužka. Na njem ne uporablja nobenih dodatnih oz. umetnih gnojil ali škropiv – veliko pa uporablja ajdo, ki na njenemu vrtu služi tudi kot zastirka in naravno ''gnojilo''. Dela na vrtu pa je veliko, zato pogosto išče prostovoljce, ki bi ji pomagali v zameno za dobrine z vrta. K njej prihajajo tako domačini, kot drugi posamezniki, ki se zavedajo prednosti samooskrbe in domače, lokalne pridelave hrane. Tudi ko ni na vrtu, pa ostaja zvesta naravi: rada hodi v hribe, predvsem na Grmado, opazuje živali in nabira zelišča.

Margita Vehar ponuja naslednje izdelke:

zeliščni čaji in čajne mešanice;

zelišča (sladki pelin, ajda, ameriški slamnik, pehtran, materina dušica, rman, kopriva, trpotec, regrat ...);

Pograjska sol (piranska sol z zelišči in začimbami iz vrta Dežele zelišč);

aronija (v obliki suhih jagod ali kot sušeno, zmleto aronijo, ki je lahko dodatek smoothijem);

mlete in drobljene začimbe in dišavnice;

API (izdelek pripravljen po preverjenem receptu z mnogimi pozitivnimi učinki na telo);

zeliščni sirupi pripravljeni po tradicionalnih recepturah (ameriški slamnik, žajbelj, timijan, meta, lovor);

hidrolati (meta, sivka, žajbelj, sladki pelin …);

eterično olje sladkega pelina, žajblja in sivke;

in še mnogo drugih izdelkov.

Izdelki so izredno priljubljeni tudi kot poslovna darila za vse, ki bi delček svojega domačega kraja radi podarili svojemu poslovnim partnerjem, svojim dragim, prijateljem in znancem. Vsem, ki imate veliko svojih zelišč in bi jih z destilacijo radi predelali v kakovosten hidrolat in eterično olje, pa Margita Vehar ponuja tudi destilacijo vaših zelišč.

Kje pa lahko kupite izdelke Dežele zelišč? Na številnih prodajnih mestih: KZ Dolomiti v Polhovem Gradcu in na Dobrovi, hišica v parku Polhograjske graščine, Miklavžev sejem, KZ Prigo v Podpeči, trgovine M Orel, trgovina Mok'ca na koseški tržnici, sejmi in festivali z zdravo prehrano, predavanja o ozaveščanju o samooskrbi, lokalni hrani in zdravem načinu življenja, izdelke pa Margita pošlje tudi po pošti.

A to je le del Dežele zelišč – Margita Vehar namreč redno sodeluje z različnimi zavodi, centri zdravja, referenčnimi ambulantami in šolami, kjer izvaja delavnice o zasaditvi zeliščnih vrtičkov in delavnice destilacije, izobraževalne pohode s poudarkom na prepoznavanju zelišč in predavanja o zdravem načinu življenja, preventivni uporabi zelišč in pridobivanju semen ter sodeluje na različnih dogodkih, med katerimi velja izpostaviti menjavo semen in sadik, ki jo vsako leto organizira JZ Polhograjska graščina. Sodeluje z Gostilno in hotelom Bistra – letos je tako na primer sodelovala na vodenem ogledu Menihovega vrta v Bistri, na delavnicah o vplivu zeliščnih izdelkov na zdravje in na dogodku Dišeče zeliščno popoldne v Bistri, kjer se je  predstavila kot fitoterapevtka in zeliščarka ter predstavila zdravilne učinke ajde in sladkega pelina. Prav v fitoterapiji je našla svoje poslanstvo, saj svoje znanje in izkušnje z veseljem deli naprej.

Njena zakladnica znanja pa nam bo na voljo tudi v prihodnosti, ko bo Dežela zelišč postala pomemben del projekta Polhkovo razgledišče, ki bo uredil enega izmed osrednjih delov Polhovega Gradca. Kakšna pa je prihodnost izdelkov, lahko pričakujemo kaj novega? Izpostavi, da se bo tako kot do sedaj, še naprej premišljeno posvečala preverjenim izdelkom, ki imajo na naše telo zelo dobre učinke; izdelkom, ki jih stranke prepoznavajo in sprejemajo odprtih rok.  

Bi vsem, ki si želijo ustvariti svoj zeliščni ali zelenjavni vrtiček, še kaj svetovala? »Posadite si samooskrbni vrt z veliko zelišči, dišavnicami in začimbnicami! Najprej poslušajte sebe, da ugotovite, kaj vaše telo potrebuje, kaj je zanj dobro in kaj je slabo. Najprej pa se obrnite v naravo in preverjene lokalne naravne izdelke, ki so pripravljeni po tradicionalnih recepturah.« Vsakdo je namreč poseben, narava pa lahko zadosti potrebam naše duše in telesa, če se le umirimo in si prisluhnemo.

Za vse stranke je Margita Vehar dosegljiva na telefonski številki 041/788-175, e-mailu margitav@gmail.com in na Facebook strani Dežela zelišč, kjer lahko najdete številne informacije za prve korake po poti spoznavanja zelišč in zdravega načina življenja, ki ga znamka Dežela zelišč želi prinesti do vsakega posameznika.


l.o.

Oglejte si tudi