Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
1°C
-1°C
JUTRI
1°C
-3°C
Deli
5231

Spuščanje gregorčkov v Božno

Sončen dan, 11. marec, je popoldan doživel pravo zaljubljeno žvrgolenje … morda ne ptic sinic, res pa se je slišal smeh in vrišč otrok. Kar okoli 100 udeležencev vseh starosti, tudi štirinožnih, je pospremilo najmlajše člane družin k splavitvi čolničkov in splavov po reki Božni v čast slovenskega praznika zaljubljencev.

Gregórjevo je praznik, povezan z zaljubljenci, saj se po ljudskem izročilu 12. marca ženijo ptički. In če osvetlimo še zgodovino: svetnik Gregor Veliki je bil rojen okoli l. 540 v Rimu in je veljal za idealnega papeža ter cerkvenega učitelja. A ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorjevega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga sedaj praznujemo 12. marca in ne na prvi koledarski spomladanski dan. Sveti Gregor je zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočale so se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je namreč s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral). Upodabljajo ga v papeških oblačilih s škofovsko palico, knjigo, lahko ima pisalno pero ali goloba.
Društvo za kakovost življenja Lep je dan je spuščanje gregorčkov v Božno pripravilo že drugo leto. Organizatorke so mlade mamice, ki širijo svoje družinske vrednote preko društva navzven in hkrati ohranjajo slovensko tradicijo. Za pomoč pri izvedbi se zahvaljujejo vrtcu in šoli Polhov Gradec, gostilni Pograjski dom, zavodu Polhograjska Graščina in PGD Polhov Gradec. Društvo je bilo ustanovljeno novembra 2015 in bomo o njem še veliko slišali, saj organizira tudi medgeneracijske in lego delavnice, skupine za mamice, prav tako pa tudi vsakoletni septembrski dobrodelni pohod na stari grad za šolski sklad. Društvu lahko pišete na elektronski naslov drustvolepjedan@gmail.com ali ga poiščete na spletu (srce-me-povezuje.si/lepjedan).

 

Sebastjan Vehar

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij