Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Pohodi dobrovskih upokojencev

Letošnje spomladansko vreme je skupini pohodnikov DU Dobrova kar nekajkrat preprečilo načrtovani pohod. Toda s prilagajanjem vremenu nam je uspelo opraviti nekaj lepih pohodov.

Marca smo se podali na pohod po hribovju jugovzhodnega dela Ljubljanskega barja. Izhodišče je bil Podgrad, kraj ob sotočju štirih slovenskih rek: Ljubljanice, Save, Kamniške Bistrice in Besnice. Z razglednega stolpa na Debnem vrhu smo imeli lep razgled nad Ljubljansko kotlino in vrhovi, ki jo obkrožajo. Z vrha smo se spustili mimo ruševin tisoč let starega gradu ter pod njim do kamnoloma, kjer so nekoč lomili skale in oblikovali mlinske kamne, ti pa so mleli žito v marsikaterem mlinu po Evropi. Ob vzponu na hrib Murjevka smo hodili po tako imenovani borovničevi poti. Sredi poletja bi bilo zanimivo videti, ali je borovničeva pot upravičila svoje ime.

Aprilski pohod smo začeli v Pivki. Povzpeli smo se na razgledni hrib, kjer smo si ogledali italijanske utrdbe iz prve svetovne vojne. S številnimi rovi, izkopanimi v živo skalo, in izjemnim razgledom je bila to odlična vojaška utrdba. Pot smo nadaljevali na Šilentabor, najvišji vrh Taborskega grebena, od koder je bil lep razgled na Pivško kotlino, Brkine in vse do Alp. Utrjeni grad na Šilentaboru je bil nekoč zatočišče pred turškimi vpadi. Kraj pa je znan tudi po zadnji bitki vseslovenskega kmečkega punta v prvi polovici 17. stoletja. Z vrha grebena smo se spustili še do Ratečevega Brda, kjer je že čakal naš avtobus.

Naslednji pohod je bil na Jakob. Pot nas je iz Preddvora vodila skozi vas Potoče, mimo gradu Turn, ki je znan po pesnici in pripovednici Josipini Turnograjski. Jakob leži na razglednem obronku Potoške gore in ponuja lep razgled po gorenjski kotlini do Ljubljane in Julijskih Alp. Po spustu z vrha Jakoba smo uživali v idilični lepoti ob jezeru Črnava.

Na zadnji, julijski pohod pa smo odšli v Zasavje, na Kopitnik in Gore. Startali smo pri Rimskih Toplicah in po dokaj strmem pobočju hriba prispeli na gozdnato planoto z najvišjim vrhom Kopitnikom. Z razglednega skalnatega grebena je segal pogled po dolini reke Save vse do pogorja Gorjancev in hrvaške meje. Z vrha planote smo se spustili še do planinskega doma v Gorah, kjer smo pohod zaključili.

Vsak naš pohod nam prinese nova spoznanja, ogledujemo si nove kraje in se seznanjamo z njihovimi posebnostmi, še najpomembnejše pa je naše druženje.

I. Ž.

Oglejte si tudi