Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

V Botaničnem vrtu odprli spominsko sobo prof. dr. Toneta Wraberja

V Botaničnem vrtu se je 27. septembra zbrala množica strokovnjakov z biotehniške fakultete, zlasti s področja botanike, pa tudi priznani alpinisti. Odprli so namreč spominsko sobo in knjižnico prof. dr. Toneta Wraberja. V njej je na ogled bogata zbirka knjig s področij naravoslovja, zgodovine, gorništva idr. V priložnostnem nagovoru so dr. Wraberja prikazali kot izjemnega poznavalca predmeta svojega dela, kot izvrstnega pedagoga in človeka širokega duha.

Dr. Wraber je zadnja leta svojega življenja preživel v Polhovem Gradcu. Bil je član PD Blagajana, sodeloval pa je tudi s Turističnim društvom Polhov Gradec. Knjižnica in spominska soba bosta v njemu primernem okolju trajno spominjali na njegovo osebnost. 

Kako zgodaj je dr. Wraber zastavil svojo znanstveno pot, priča tudi naslednja, čisto nedavna "najdba". Na koncu doline Voje je prav prijetna "bajtica", ki služi kot okrepčevalnica. Ne ponuja pa le okusnih domačih dobrot, na voljo je tudi planinska literatura. Med to se je znašel Planinski vestnik iz leta 1955. V prvi številki lahko v rubriki Društvene novice na strani 37 preberemo naslednje vrstice: 

"Nagrajenci natečaja Planinske zveze Slovenije

Din 6.000 /.../ sedmošolcu klasične gimnazije v Ljubljani Wraberju Tonetu za spis Planine – botanik na Stolu."

Pa še to: v Ljubljani ni samo živalski vrt; prav tako zanimiv je botanični vrt na Ižanski cesti, uradno imenovan Botanični vrt Univerze v Ljubljani. To je naravna znamenitost, ki na današnjem mestu deluje že od leta 1810. V njem so v študijske namene posajene različne rastline. Sprehodi po njem nam približajo pisano množico zlasti domačih rastlin. Med botanične vrtove v Sloveniji sicer štejemo tudi Arboretum Volčji Potok, Savinjski gaj v Mozirju in Alpinum Julijana v Trenti.

 

Milka Bokal

Foto: Jože Bavcon

 

 

Oglejte si tudi