Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
9°C
SOB.
23°C
10°C
Oceni objavo

Obvestilo o vodniku po polhograjski planinski poti

Planinsko društvo Blagajana Polhov Gradec vsem pohodnikom, ki želijo na svojih raziskovanjih po planinskih poteh doživeti raznolikost naravnih lepot ob razgledih na daljne hribovje in vrhove Polhograjskih dolomitov, sporoča, da je v letu 2021 ob 30-letnici samostojne države Slovenije in 40. letnici delovanja društva, v sodelovanju s podjetjem Omega Air, d. o. o. Ljubljana pripravilo prenovljen vodnik po Polhograjski planinski poti (v nadaljevanju PPP). Markacisti so prav tako v sodelovanju s podjetjem Omega Air, d. o. o. na novo opremili poti s smerokazi, obvestilnimi tablami in žigi. Opisi posameznih etap poti z navedenimi kontrolnimi točkami so zbrani v tako imenovani knjižici Dnevnik Polhograjske planinske poti, kjer najdete tudi zemljevid celotne poti.

Krožna pot poteka po slikovitih predelih predalpskega sveta, od koder se pohodniku odpirajo lepi pogledi. V polhograjskih hribih najdemo različne kamnine, znajdemo se pod strmimi slemeni in dolomitskimi stenami najvišjih vrhov, občudujemo raznolike gozdove, različne živalske vrste, pestrost gozdnih cvetlic med drugim tudi nekaj zaščitenih. Posebnost je vsekakor Blagajev volčin, po katerem nosi društvo ime, prisoten pa je tudi v grbu društva.

Polhograjska planinska pot v celotni dolžini prepletena s cca 80 km označenih poti. Začetek poti naj bi imela na avtobusni postaji v Polhovem Gradcu, lahko pa tudi na nekaterih točkah ob poti. Smeri pohoda si lahko izbere vsak po svoji želji, glede na razpoložljiv čas in fizično pripravljenost. Dobro pripravljeni pohodniki lahko pot prehodijo v enem dnevu ali v štirih etapah.

Kontrolni žigi so nameščeni na šestnajstih mestih, od katerih je obveznih trinajst. PPP je markirana in primerna za obisk v vseh letnih časih in za vse pohodnike, še posebej je privlačna za družine.

Po veljavno prehojeni poti se pohodnik oglasi v Polhograjski graščini, kjer pohodnike vpišejo v digitalno evidenco in izročijo ustrezno značko glede na pogostost prehojene poti. Graščina je v zimskem času odprta vsak dan od 10. do 16. ure (oktober–april), od 1. maja do konca septembra je v ta namen odprta hiša v parku od 10. do 20. ure. Na tem mestu lahko pridobite tudi prvi žig obvezne kontrole točke – žig Polhovega Gradca.

Vodnik je možno pridobiti:

- v Graščini v Polhovem Gradcu

- na Kmetiji odprtih vrat Pri Mehačk na Setnici

- v Kavarni Bambi v Srednji vasi pri Polhovem Gradcu 13

- v okrepčevalnici Pri Andrejc v Dvoru pri Polhovem Gradcu 1

- v Ljubljani na sedežu planinskega društva Ljubljana – Matica na Miklošičevi cesti 17.


Pohodnike vabimo k obisku naših markiranih poti in naprošamo, da ob uživanju v naravnih lepotah ne pozabimo na skrbno ravnanje z naravo in ohranjanje zaščitenih cvetlic.

Ob tej priložnosti vas vabimo, da si na naši spletni strani ogledate letni koledarček planiranih izletov in pohodov, aktivnosti društva lahko spremljate tudi preko facebooka. Vsem, ki si želite druženja in pohodov in bi se nam radi pridružili, se lahko zglasite v času uradnih ur društva v sejni sobi Kulturnega doma Jakoba Trobca v Polhovem Gradcu vsak prvi četrtek v mesecu od 18. do 19. ure. Za vse informacije pokličite 031 281 078.


Planinsko društvo Blagajana vam želi varen korak.



Oglejte si tudi