Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
14°C
PON.
26°C
11°C
Oceni objavo

Vinci–Pisa–Lucca–Firence

Doživeli smo dva prelepa dneva na izletu po Italiji. Z Dobrove smo krenili ob 2. uri zjutraj in se peljali najprej do slikovitega mesteca Vinci na severu Toskane.

V bližini mesta se je daljnega leta 1452 rodil Leonardo di ser Piero da Vinci. Ogledali smo si muzej in mestece, popili kavo in nadaljevali pot po severnem delu slikovitih toskanskih gričev. Preden smo prispeli do svetovno znanega mesta Pisa, smo si ogledali še veliko evropsko pristanišče ob ligurijski obali, mesto Livorno, in se popeljali skozi mesto Tirrenia, ki je od Livorna oddaljeno deset kilometrov. Zanimivo je zaradi ugodnega podnebja, tja prihaja veliko turistov in vrhunskih športnikov na treninge. Obala ponuja nešteto kampov in kilometrske plaže.

Prispeli smo v Piso, ki se ponaša s stolnico in poševnim stolpom na tako imenovanem Trgu čudes. Večino znamenitosti smo si ogledali od zunaj, vstopili pa smo v krstilnico, ki je zelo lepa in vredna ogleda. V stolp nismo vstopili, ker je bila čakalna vrsta predolga, čakati bi morali od dve do tri ure. Nadaljevali smo pot z avtobusom in se ustavili v mestecu Lucca, ki stoji za mogočnim obzidjem. Ogledali smo si cerkev sv. Mihaela, katedralo in srednjeveško mestno jedro. Pozno popoldne smo se odpravili do hotela v kraju Montecatini Terme, kjer smo prenočili.

2. dan izleta: Firence

Po zajtrku v hotelu smo imeli še nekaj časa, da smo si ogledali turistično mesto, polno hotelov, in se sprehodili po zdraviliškem parku, nato pa smo pot nadaljevali do glavnega mesta Toskane, Firenc. Mesto je srednjeveški in renesančni biser. Najprej smo se ustavili na platoju razgledne točke Piazzale Michelangelo, od koder smo si ogledovali mesto in okolico, kot bi ju imeli na dlani. Po mestu smo se odpravili peš in si ogledali mestne znamenitosti, kot so Piazza del Duomo s krstilnico (krstilnico so obnavljali, zato vstop ni bil mogoč), veličastna katedrala Santa Maria del Flore, Giottov zvonik, Dantejeva rojstna hiša in cerkev Svetega križa. Med stebriščem palače Uffizi, ene najbolj znamenitih galerij na svetu, smo se sprehodili do reke in znamenitega mostu Ponte Vecchio. V poznem popoldnevu smo se poslovili od slikovite pokrajine in se po avtocesti s postanki vračali proti domu. Potovali smo s prevoznikom Petrič in skrbnima voznikoma Tonetom in Marjanom, vodil pa nas je vodnik Gregor, ki mu zanimivih besed o zgodovini zlepa ni zmanjkalo.

Za DU Anica Tomšič 

Oglejte si tudi