Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Neoporečna voda na vodovodu Kurja vas in Butajnova

V preteklih letih so se na javnem vodovodnem sistemu Kurja vas in Butajnova v pitni vodi pogosto v večjem ali manjšem številu pojavljale bakterije, kar pomeni, da je bilo treba vodo pred vsako uporabo v prehranske namene prekuhavati.
Kljub temu, da so se po prenosu obeh vodovodnih sistemov v upravljanje režijskega obrata občine (spomladi 2012) redno izvajale vse potrebne aktivnosti čiščenja in dezinfekcije vodohranov, zajetij in vodovodnega omrežja (v skladu z navodili HACCP in priporočili ZZV Ljubljana), se je kakovost vode na teh dveh vodovodih le malo izboljšala, uporaba pitne vode pa za krajane ni bila vedno varna.

Občina je takoj pristopila k potrebnim aktivnostim, saj se v takšnih okoliščinah neoporečna pitna voda lahko zagotovi le z ustrezno pripravo (dezinfekcijo). Po posvetovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, več strokovnjaki s področja priprave pitne vode ter različnimi ponudniki opreme je tako občina v začetku letošnjega julija na obeh vodovodih, na lokaciji vodohrana Kurja vas in vodohrana Lomovec za vodovod Butajnova, namestila opremo za stalno pripravo vode. Nameščena sta bila peščeni filter z avtomatskim izpiranjem vode ter UV-lučka za dezinfekcijo pitne vode.

Občina je morala poleg same nabave in vgradnje opreme za dezinfekcijo predhodno izvesti rekonstrukcijo obstoječega prizidka k vodohranu Kurja vas, saj je bilo treba zagotoviti tudi ustrezen, dovolj velik prostor za vso opremo. Prav tako je bilo treba zagotoviti stalni vir električnega napajanja na obeh lokacijah, tega pa do zdaj tam še ni bilo, kar je zahtevalo dodatne investicije s postavitvijo novih elektromerilnih mest ter izvedbo dveh novih elektropriključkov. Občina je za investicijo na obeh vodovodih skupaj namenila približno 50.000 EUR.

Prvi rezultati analize vode na obeh vodovodih so po pričakovanjih pokazali, da so vsi odvzeti vzorci pitne vode skladni s Pravilnikom o pitni vodi. Občina je tako uporabnikom javnega vodovodnega sistema Kurja vas in Butajnova zagotovila trajno in varno oskrbo s pitno vodo, saj bo s tema posodobitvama voda na dotoku v vodovodni sistem v vsakem trenutku zdravstveno neoporečna.

 

Režijski obrat Občine Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi