Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Spoštovani krajani KS Dobrova in občani Občine Dobrova - Polhov Gradec

Svet Krajevne skupnosti Dobrova je imel v tem mandatu 14 rednih in dve izredni seji, na katerih smo obravnavali različno problematiko z območja Krajevne skupnosti Dobrova z namenom izvedbe posameznih projektov in s ciljem, da se izboljša stanje po vseh vaseh KS Dobrova. Na predmetnih sejah je bilo sprejetih nekaj pomembnih sklepov, zato je prav, da vam jih ob izteku mandatnega leta predstavimo. V nadaljevanju sta predstavljena dva pomembna sklopa, ki bi lahko imela velik vpliv na razvoj občine.

Prvi sklop se nanaša na osnutek DPN – državnega prostorskega načrta poplavne varnosti JZ dela Ljubljane in naše občine, zato smo na 1. izredni seji dne 20. 6. 2011 soglasno sprejeli naslednje sklepe: 

-        Zahtevamo odgovore na zastavljena vprašanja vse javnosti, ki je sodelovala s svojimi pripombami na osnutek načrta.

-        Obravnavani načrt ne zagotavlja poplavne varnosti v Krajevni skupnosti Dobrova, temveč poslabšuje tamkajšnje bivalne pogoje, zato načrt izgradnje zadrževalnika na Dobrovi odločno odklanjamo.

-        Ukrepi, ki so predstavljeni v tem osnutku načrta, ne dajejo nobenega zagotovila za vzdrževanje in ustrezno čiščenje celotnega povodja Gradaščice in Horjulke.

-        Vodooskrba Krajevne skupnosti Dobrova je z načrtovanimi ukrepi ogrožena, saj se črpališče podtalnice nahaja na predvidenih poplavnih površinah.

-        S tem osnutkom načrta se zmanjšuje samooskrba prebivalstva na sedanjih kmetijskih površinah (cca 200 ha).  

Na podlagi spremenjenih rešitev ob novi razgrnitvi načrta smo 12. 9. 2012 sklicali 2. izredno sejo in ugotovili, da ni bistveno izboljšanih rešitev, zato je svet Krajevne skupnosti Dobrova ostal pri načelih in sklepih, sprejetih že na zgoraj omenjeni seji.

Predlog KS Dobrova je bil tudi, da se takoj začnejo minimalni posegi na obstoječih vodotokih, ker bi le tako ugotovili dejansko stanje na terenu. Vse sklepe smo poslali tako občinskemu svetu Občine Dobrova - Polhov Gradec kot ministrstvu za kmetijstvo in okolje ter jih prosili za obveščanje o vseh nadaljnjih aktivnostih v okviru vzdrževanja pritokov in vodotokov Horjulščice in Gradaščice.

Vlada je čez eno leto na svoji seji, dne 2. 9. 2013, sprejela uredbo z ukrepi DPN in jih razdelila v dve fazi. V prvi fazi bi se izvedli ukrepi, razvidni iz njene uredbe št. 72/2013, v drugi fazi pa bi se zgradil suhi zadrževalnik Razori. V tej uredbi je bil izpuščen pomemben sklep KS Dobrova, da se mora pred morebitno izgradnjo druge faze znova opraviti izračun pretokov obeh rek in da se gradnja zadrževalnika ne more začeti brez predhodne potrditve lokalne skupnosti!

Podrobnosti uredbe so dostopne na spletni strani Uradnega lista (Uradni list RS št. 72/2013 z dne 2. 9. 2013). Svet Krajevne skupnosti Dobrova bo tudi v prihodnje vztrajal pri referendumski odločitvi, s katero so krajani Dobrove odločno zavrnili kakršnokoli gradnjo zadrževalnika na območju KS Dobrova!  

 

Drugi sklop pa se nanaša na osnutek državnega prostorskega načrta za prehod 220-kilovoltnega omrežja na 400-kilovoltni daljnovod BeričevoDivača. 

Svet Krajevne skupnosti Dobrova je na svoji 13. redni seji dne 25. 11. 2013 na podlagi posveta, ki je potekal 18. 11. 2013 ob 17.00 v kulturnem domu na Dobrovi, sprejel naslednji soglasni sklep:

Krajevna skupnost Dobrova je odločno proti izgradnji severne variante dvosistemskega 400-kilovoltnega daljnovoda od Beričevega do Divače, saj bi po tej trasi popolnoma onemogočila urbani razvoj pomembnih naselij v naši Krajevni skupnosti Dobrova, kot so Dobrova, Stranska vas in Brezje.

Prav tako je v omenjenih naseljih in okolici zbolelo že veliko ljudi, hkrati pa se predvidena severna varianta dotika neposredne bližine Osnovne šole Dobrova, kjer bi tako dodatno ogrozili več kot 500 mladih življenj. Zato predlagamo, da se v postopku priprave državnega prostorskega načrta za prehod 220-kilovoltnega omrežja na 400-kilovoltni daljnovod Beričevo–Divača izbere južna varianta. Omenjene zahteve smo v obliki sklepa poslali na ministrstvo za infrastrukturo in prostor, direktoratu za prostor, občinskemu svetu Občine Dobrova - Polhov Gradec ter Osnovni šoli Dobrova.

Tudi v prihodnje bomo podpirali tiste razvojne projekte, ki bodo v dobro življenja in razvoja ljudi, nikakor pa ne tistih, ki so proti volji ljudi, ki živijo in delajo v naši krajevni skupnosti oziroma občini.   

 
Predsednik KS Dobrova     

Marjan Pograjc                             

Oglejte si tudi