Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Kar se Markec nauči …

Predstavljajte si, da bi se vlada namenila dodatno varčevati pri plačah javnih uslužbencev. Za ta namen bi najela zunanjega strokovnjaka, ki bi ji pomagal pri pogajanjih in prepričevanju sindikatov javnega sektorja. Koga najeti? Vladni možje bi tuhtali, premišljevali, se samospraševali in po tehtnem premisleku izbrali – recimo Marjana Kramarja. Obrazložitev? Z milijonom evrov v žepu on najbolje ve, da denar ni vse.
Ali pa bi minister Klemenčič za reformo sodstva najel zunanjega strokovnega sodelavca – zaradi podkupnin obsojenega sodnika Milka Škoberneta. Skupaj bi ugotovila, da so sodniki premalo plačani, zato so podvrženi korupcijskim tveganjem. Rezultat tovrstnega reformnega navdiha? Sodnikom naj se zvišajo plače … Bi verjeli iskrenim nameram takšne vlade? Verjetno ne.
Kaj pa, če začnemo govoriti o 13.000.000.000 evrov vrednem gospodarskem premoženju, tako imenovani državni srebrnini, s katero upravlja Slovenski državni holding (SDH)? O znesku, ki je tako visok, da si ga posameznik težko živo predstavlja. Za lažje razumevanje ga za 100-krat zmanjšamo in predstavimo takole: če bi samo en odstotek tega premoženja izginilo v temačnih hodnikih podkupljene paradržave, bi bilo to (še vedno) sedemkrat več, kot bo znašala januarska uskladitev pokojnin. Tale "akcija" s prevzemanjem SDH se ravnokar odvija. Pred našimi očmi.
Naj na kratko ponovim. Vlada Mira Cerarja je v začetku julija pohitela z imenovanjem novega nadzornega sveta SDH. Opozicija je vseskozi opozarjala na spornost in konflikt interesov posameznih članov, a koalicije to ni upočasnilo. Že dva tedna zatem je na izredni (!) seji vladajoča koalicija potrdila izbrana imena v parlamentu. Potem so se nadzorniki za štiri mesece potuhnili v anonimnost, nato pa v začetku novembra na nočni seji bliskovito razrešili dosedanjo upravo SDH. Obrazložitev? Dosedanja uprava je delala strokovno in dobro. Prepričljivo. Samo ne za zamenjavo …

In tako so na čelo SDH postavili Marka Jazbeca, nekdanjega direktorja zadolženih hotelov Bernardin in nekdanjega izvršnega direktorja NLB.
Verjetno gre za naključje, da je bil Jazbec predsednik kreditnega odbora NLB v med letoma 2009 in 2012 - tistega odbora, ki odloča o tem, kdo bo dobil kredit in kdo ne. Naključje je tudi, da je NLB v navedenem obdobju pridelala za dve milijardi evrov slabitev oziroma 40 odstotkov bančne luknje. Njegov nadzornik je bil še en Marko, Marko Simoneti, ki ga je ta vlada postavila na čelo slabe banke. Torej je vodilna ekipa NLB 2009-2012 danes vodilna ekipa upravljanja z državnim premoženjem (DUTB in SDH). Če poenostavimo: Marko 2., ki je nadziral Marka 1. pri nastajanju slabih kreditov, danes nadzira slabe kredite. Marko 1., ki je slabe kredite blagoslavljal, pa danes vodi kar je še ostalo zdravega od državnega premoženja.

Kar pravšnja situacija, v kateri se človek mora strinjati z besedami znanega Slovenca, ki je v začetku 2012 dejal: »Zadnjič mi je nekdo rekel, zelo lepo, da naša družba več ne pozna sramu. Seveda to na splošno ne velja, ampak dejansko ta mentaliteta prihaja v ospredje. Nobenega ni več ničesar sram.« Brezsramna mentaliteta prihaja v ospredje? Po tej epizodi s SDH se lahko strinjam z avtorjem teh besed, pa čeprav prihaja iz druge stranke. Ime mu je Miro Cerar ml. ...

Oglejte si tudi