Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Jesenski dnevi na Črnem Vrhu

Po podaljšanih poletnih počitnicah se je na Črnem Vrhu začelo marsikaj dogajati. Če nas je letošnji prečudoviti september še vedno vabil na morje in v planine, pa so se z oktobrom začele vse naše dejavnosti.

Kulturno društvo Črni Vrh je letos za vse krajane KS Črni Vrh prvič organiziralo družaben nedeljski popoldan, ki smo ga poimenovali kar Kostanjev piknik. Nedeljski popoldan, 20. oktobra, smo vsi, ki smo se srečanja udeležili, preživeli na športnem igrišču POŠ Črni Vrh. Otroci in mladina so vse do mraka vztrajali v športnih igrah, predvsem v košarki in nogometu, preostali pa smo pekli kostanj in poleg tega sodelovali v "debatnem krožku". Kljub malo vetrovnemu vremenu nam bo piknik ostal v lepem spominu in upamo, da bo sčasoma postal tradicionalen.

Ker pa se našega piknika niso udeležili starejši krajani, ki so dopolnili 70 let in več, smo zanje poskrbeli malo drugače. V nedeljo, 27. oktobra, smo pripravili Srečanje starejših krajank in krajanov, in sicer kar v domu krajanov, da smo starejšim omogočil lažji dostop. Po končani nedeljski maši, pri kateri je župnik delil tudi maziljenje, namenjeno prav bolnim in ostarelim, so se tako zbrali v dvorani doma krajanov. Podpredsednica KD Črni Vrh je navzoče lepo pozdravila, še posebej tiste, ki so se srečanja udeležili prvič. Prebrala jim je članek o življenju starejših, ki ga je pripravil dolgoletni član KD Milan Košir. Med vrsticami je bila tudi čestitka vsem okroglim jubilantom, kajti med nami je bila gospa, ki je pred kratkim dopolnila častitljivih 90 let. Zaželeli smo ji veliko zdravja, sreče, zadovoljstva, in da bi se še velikokrat udeležila naših srečanj. Z besedo smo se spomnili tudi vseh tistih, ki so na bolniških posteljah in v domovih za ostarele, ter vseh tistih, od katerih smo se v zadnjem letu morali posloviti. Sledil je nagovor predsednice KS Tončke Dolenc, nazadnje pa je vse navzoče nagovoril še župan g. Franc Setnikar. Čisto za konec smo pripravili kratek kulturni program. Gabrijela je k sodelovanju povabila svoje učenke kitaristke in tako je nastala mala glasbeno-vokalna skupinica (Klara, Nina, Tanja, Grega), ki je zaigrala in zapela tri pesmice. Po končanem uradnem delu je sledila še pogostitev s toplo malico ter klepetom ob kavici in sladici. V veliko veselje nam je, ko ob koncu srečanja opazujemo vesele in zadovoljne obraze. Želimo si, da vsi tisti, ki se srečanja udeležijo vsako leto, v prihodnje povabijo še druge, da se jim pridružijo v čim večjem številu.

Vsem lepim dogodkom so sledile že prve šolske počitnice, t. i. krompirjeve počitnice. Otroci so jih preživeli vsak na svoj način, saj je vmes tudi 1. november, ko se spominjamo vseh bližnjih, ki so že odšli s tega sveta. Kot vsako leto smo se v naši župniji ta dan umrlih spomnili s spominsko mašo, ki jo je daroval naš župnik Peter Nastran. Prva nedelja v novembru (letos 3. 11.) pa je za našo župnijo kar trojni praznik. Obhajamo zahvalno in Lenartovo nedeljo, istočasno pa tudi celodnevno češčenje. Tako so bile na ta dan kar tri svete maše, vmes pa so verniki molili ob izpostavljenem najsvetejšem. Ob 17. uri je sledila še zaključna sveta maša.                                                  

Katja Skopec

Oglejte si tudi