Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Janez Kovač, starosta polhograjskih obrtnikov, je odšel od nas

Na sončno septembrsko nedeljo smo se polhograjski obrtniki poslovili od stanovskega kolega Janeza Kovača iz Srednje vasi pri Polhovem Gradcu.
Janez se je izučil za kolarja pri Jurjevem Francetu v Srednji vasi. In to v časih, ko so vozovi izgubljali pomen in so jih zelo hitro izpodrivali avtomobili. Janez se je prilagodil trgu tako, da se je prekvalificiral v avtokleparja. Že leta 1968  se je odločil za samostojno poklicno pot. Odprl je obrt Avtokleparstvo Janez Kovač. Njegova prva delavnica je bila Kršinska štala, kjer je delal do leta 1980, ko se je preselil v svojo lastno delavnico. Ti časi obrti niso bili naklonjeni. Obrtniki so bili takrat še vedno družbeno-politično moteč dejavnik. A Janez se na to ni oziral. Ponosno je opravljal svojo dejavnost in na področju avtokleparstva izučil številne mlade, ki so bili pri njem vajenci ali zaposleni. Med drugimi je za to delo navdušil tudi sina, ki mu je po upokojitvi predal svojo delavnico.

Dolgo časa je bil  eden redkih obrtnikov v Polhovem Gradcu, zato je bil še toliko bolj vesel devetdesetih let, ki so prinesla razmah obrtništva in podjetništva. Mlajše je vedno spodbujal, da se odločijo za obrtniško pot. Leta 1995 je bil Janez med pobudniki, da ustanovimo Združenje obrtnikov in podjetnikov Polhov Gradec-Črni vrh. Vsa leta je bil aktiven član. Sodeloval je pri organizaciji srečanja obrtnikov in podjetnikov pri Jelovčnikovih in kasneje na Setnici.  Žal pa je bilo letos njegovo zdravstveno stanje že preslabo, da bi se udeležil jubilejnega 20. srečanja obrtnikov in podjetnikov na Setnici.

Stanovski kolegi se bomo Janeza spominjali kot staroste polhograjskega obrtništva. Kot delovnega moža z značilnim nasmehom. Kot stanovskega kolega, ki nam je dal veliko praktičnih nasvetov, povedal pa tudi, kako je bilo včasih. Vedno je povedal svoje mnenje, tudi če vsem ni bilo všeč. Malo se je nasmehnil in rad rekel: »Pa da ne boš kaj zameril!« Za vedno nam bo ostala v spominu tudi njegova misel: »Biti obrtnik ni kar tako! Ne samo da preživljaš sebe, tudi drugim daješ delo in s tem kruh!« 

 

Združenje obrtnikov in podjetnikov Polhov Gradec-Črni vrh

 

Oglejte si tudi