Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Uspešno zaključen cikel delavnic Zdravje na vsakem koraku

V soboto, 30. januarja, se je v mali dvorani OŠ Dobrova zaključil niz dvanajstih delavnic Zdravje na vsakem koraku, ki so vse od začetka novembra potekale v organizaciji Občine Dobrova - Polhov Gradec. V prvem delu dogodka je zbrane nagovorila strokovnjakinja za prehrano Marija Merljak, v drugem delu pa se jim je pridružil župan Franc Setnikar, ki je najbolj zvestim udeležencem delavnic čestital ter jim izročil simbolna darila. Dogodek je bil namenjen tudi najmlajšim, ki so se s klovnom Jako ob igranju igre XXL človek ne jezi se ter peki palačink zabavali v športni dvorani.
Prvi del dogodka je oblikovala vsem dobro znana svetovalka in avtorica priznanih knjig s področja zdrave prehrane Marija Merljak, dipl. inženirka živilske tehnologije. Vedno nasmejana in polna energije je tudi tokrat navdušila zbrane. Na zelo barvit in prikupen način je prisotnim predstavila delovanje celice v telesu ter način prehajanja hranilnih snovi skoznjo. Pri tem je poudarjala pomembne učinke nekaterih živil. Da zelje dela čudeže, saj naredi red v telesu in odganja nekatere pogoste bolezni, je med drugim opomnila. Prav tako je opozorila na zdravo uporabo olj, ki naj bodo kakovostna, saj je predvsem od njih odvisno prehajanje snovi po telesu. Poudarila je, da se predelava hrane vselej začne v ustih, kajti prežvekovanje je eden bistvenih procesov pri razgradnji. Naštela je nekatera živila, ki so zdravilna za ožilje (žlica medu na dan, orehi, jagodičevje idr.), pomagajo pri želodčnih težavah (jogurti, kislo mleko, sirotka idr.), prispevajo k dobri volji (polenta ipd.) ter izboljšujejo spomin. Ob tem je poudarila, da mora vsak obrok biti raznovrsten in barvit. "Poglejte skozi okno in poslušajte svoj glas, predvsem pa se izogibajte različnim škodljivim dietam," je dejala. Za primer je pripravila sendvič za boljše delovanje možganov, ki je vseboval polnovreden kruh, fižolov namaz, pršut in raznobarvno zelenjavo. "Tako pisani naj bodo vaši obroki, saj jemo tudi z očmi, ki v možgane pošiljajo pomembna sporočila," je dejala Merljakova. Med predavanjem je odgovorila tudi na mnoga vprašanja prisotnih. Na vprašanje v zvezi s kuhano in surovo hrano je odgovorila, naj jemo eno in drugo, saj dobimo s surovo hrano vitamine in minerale, ki se pri kuhanju uničijo, pri kuhi pa se osvobodimo nekaterih barvil, ki za pogosto uživanje niso priporočljiva. Tudi za cvrtje pustnih krofov je dala nasvet, in sicer, naj jih cvremo v svinjski masti ali kakovostnem sončničnem olju, naj z njih pred cvrtjem otresemo vso moko, mast oziroma olje pa ne sme imeti več kot 150° C; ob menjavi tekočine priporoča, da se posodo za cvrtje očisti s kisom. Na vprašanje v zvezi z belo moko je odgovorila, da so ljudje že nekoč ob praznikih vselej pekli reči iz bele moke, zato je prav, da tako delamo tudi danes, vendar z zavedanjem, da mora biti tudi ta obrok uravnotežen, zato si zraven privoščimo mineštro in kompot.  Svoje predavanje je strnila v slogan, ki pravi: »Ravnovesje naj bo tako na krožniku kot v telesu, naj ne bo ničesar preveč, ničesar premalo, hrana pa lokalna in sezonska." Ob koncu predavanja se je prisotnim pridružil župan Franc Setnikar. Pohvalil je predavateljico, posebej njen zdrav način razmišljanja, ki govori o tem, naj ljudje jedo vsega po malem, predvsem pa lokalno pridelano hrano. Ob tem je dodal, da se tudi na območju občine trudijo, da ljudje pridelujejo živila doma ter z različnimi projekti in dogodki pomagajo pri trženju teh pridelkov in izdelkov. Ob koncu je čestital vsem, ki so delavnice Zdravje na vsakem koraku obiskovali redno in jim v imenu občine izročil uporabna darila ter zaželel, da bi pridobljeno znanje s pridom uporabljali tudi v vsakdanjem življenju.

 
Nadja Prosen Verbič
Foto: npv

Oglejte si tudi