Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Županova petka za najboljše učence

Polhov Gradec – V prostorih polhograjske graščine je v torek, 18. junija, potekal županov sprejem najboljših devetnajstih devetošolcev, ki se letos iz polhograjskih in dobrovskih šolskih klopi selijo v srednje šole.
"Veselja nam ne delajo drugi, veselje si krojimo sami," je v uvodnem nagovoru izbranim mladenkam in mladeničem v razmislek in popotnico dejal gostitelj, župan Franc Setnikar. Z veseljem bo povezana tudi njihova izobraževalna in poklicna pot, zato jim je zaželel veliko sreče in predvsem jasnih ciljev pri odločanju in udejanjanju le-teh. Kamorkoli jih bo že pot zanesla, naj se radi vračajo nazaj domov, jim je zaželel in to tudi v želji po soustvarjanju naše družbe in lokalnega okolja. Čestital jim je za vse uspehe, po katerih naj segajo tudi v prihodnje. Devetnajsterici, tokrat še osnovnošolcev, kaj kmalu pa že srednješolcev, je za njihove uspehe na šolskem področju, ki vključuje tako športna tekmovanja in tekmovanja v znanju iz različnih predmetov kot tudi predanost in uspešnost pri drugih interesnih dejavnostih, podelil zaslužena priznanja. Županovo petko v šatulji in cvet sončnice so prejeli učenci osnovne šole Polhov Gradec: Janez Malovrh, Anamarija Malovrh, Petra Lepen, Pia Koritnik, Manca Koprivec, Lucija Janša, Tadeja Gerjol, Naja Kovačič, Jan Dolinar, Brina Sušnik, Timotej Ušeničnik ter osnovne šole Dobrova: Špela Alič, Nina Smole, Ana Buh, Nejc Dermastija, Eva Gerbič, Matic Gornik, Matic Kovač, Izza Marii Žgajnar Koprivec.

Dogodek je z jedrnato in hkrati bogato, priložnosti primerno besedo pospremila povezovalka Lucija Rus. Ta je v obrazložitve nagrajencev strnila uspehe in misli, ki so jih o sebi oziroma svojem pogledu na svet ob slovesu od osnovne šole izrekli učenci. Naj izpostavim zgolj nekaj nadvse zgovornih, ki še odzvanjajo. Jan pravi: "Navidezno majhni koraki učenca so lahko velike prelomnice v življenju človeka." Nina nas sprašuje: "Tvoje življenje je kot film in ti si glavni igralec. Zakaj potem ne bi naredil najboljšega filma, ki si ga kadarkoli videl?" Nemalokrat resnična je Petrina: "Pot napredka ni ne lahka, ne kratka." In za popotnico še Piina: "Če načrt ne deluje, spremeni načrt in nikoli cilja." Modrim besedam in pohvalam so prisostvovali tudi nadvse pomembni pri slišanem – ravnatelja, razredniki ter seveda starši, ki so svoje otroke spodbujali, motivirali in ujeli, če je bil njihov skok prekratek, ter potisnili, kadar jim je zmanjkalo volje, da bi se sprehodili do konca poti. Vsi zbrani pa smo se tudi to pot lahko prepričali, da uspešnost nikakor ni pogojena z aktivnostmi, ki jih posamezen učenec opravlja, važna je predanost, pogosto tudi vztrajnost, predvsem pa organiziranost človeka. Šolski uspeh se tako pogosto dopolnjuje s športnim ali umetniškim udejstvovanjem.

Za kanček umetniškega oddiha je bilo poskrbljeno tudi tokrat. Na začetku so male balerine, baletne pripravnice zavoda Dagiba s plesno točko pričarale pravljičnost, ob koncu pa je priložnostni glasbeni trio z vokalom, harmoniko in kitaro poskrbel za glasbeno slaščico. Po zaključku uradnega dela je sledila še čisto prava slaščica, ki je vsaj za najboljše prispevala k zares sladkemu zaključku osnovnošolskih let.

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi