Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Na občinskih cestah letos 92 rumenih rutic

V ponedeljek, 2. septembra, je šolski zvonec prvič zazvonil za 92 prvošolcev iz občine Dobrova – Polhov Gradec. Na vseh štirih šolah so starejši učenci svojim novim prijateljem pripravili prijazno dobrodošlico, ravnatelja sta jim namenila spodbudne besede, njihove učiteljice pa so jih toplo sprejele v prvi razred. Pozorno darilce in lepo misel jim je namenil tudi župan Franc Setnikar.
Vstop v »carsko« šolo

Na pot učenosti se je na prvi septembrski ponedeljek zgodaj zjutraj najprej podalo 5 prvošolcev iz Podružnične osnovne šole v Črnem Vrhu, nato so s pesmijo starejši učenci medse sprejeli 4 prvošolce na Podružnični osnovni šoli v Šentjoštu, 32 pa jih je prvič prestopilo prag Osnovne šole v Polhovem Gradcu. Ravnateljica Ilinka Kucler je skupaj z županom Francem Setnikarjem, predsednikom Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Stanislavom Dvanajščakom in predstavnico občine Simono Kostrevc obiskala vse tri lokacije in prvošolcem zaželela, da bi se v šoli dobro počutili ter da bi se jim prvi šolski dan vtisnil v spomin. Dobrega sodelovanja je zaželela tudi učiteljem in staršem, ki imajo prav tako izredno pomembno vlogo na otrokovi poti. Zelo zanimiv in pester prvi dan pa so svojim 51 najmlajšim prijateljem pripravili učenci in učitelji na Osnovni šoli Dobrova. Ravnatelj Viljem Kovačič je sprva svojim najmlajšim učencem zaželel dobrodošlico v »taveliki šoli«, nato pa besedo predal učencem, ki so vsak na svoj način povedali in pokazali kaj vse se v tej »carski šoli« dogaja. Nagovoru ravnateljev se je vselej pridružil tudi župan Franc Setnikar, ki je prvošolcem svetoval, naj bodo radovedni in naj veliko sprašujejo, saj se bodo le tako veliko naučili. Vsem je zaželel, naj jim dnevi minevajo lepo, da se bodo radi vračali, za konec pa jim je podaril še sladek prigrizek ter knjigo Ti si moje srce. Po prijaznem sprejemu so prvošolci spoznali še svoje učitelje ter prostore, kjer bodo v prihodnjih letih preživeli precejšen del svojega časa.

 

Pozorno na cesti

Začetek šole pomeni tudi več otrok na cesti, zato je nujna še večja pazljivost vseh udeležencev v prometu. Najmlajše udeležence je Agencija za varnost prometa letos, poleg rumenih rutic, opremila še z rumenimi baloni, vse to v sklopu akcije Varno v šolo. Občina pa jim je podarila še kresničke oziroma odsevnike, da bodo vidni tudi v mraku. Na območju občine Dobrova – Polhov Gradec je za boljšo varnost poskrbel Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki je v prvih dveh tednih šolskega pouka zagotovil, da je bilo na ključnih izpostavljenih mestih v okolici šol organizirano varovanje otrok na šolskih poteh. Otroke so prve dni spremljali člani društva upokojencev in gasilci prostovoljnih gasilskih društev, delavci Policije in redarji MIRED-a. Na posebno previdnost pa še danes opozarjajo transparenti in plakati »Spet smo tu…«, na nevarnejših mestih, kjer učenci v večjem številu hodijo v šolo, pa tudi opozorilne table ŠOLSKA POT in triopan prometni znaki ''Šolska pot'', ki bodo voznike opozarjali na začetek šole še ves mesec september.

Besedilo in slike: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi