Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Nacionalni mesec skupnega branja

Naša šola sodeluje v projektu Nacionalni mesec skupnega branja, ki poteka od 8. 9. do 8. 10. 2023. V tem mesecu smo izpeljali več bralnih projektov, nekatere pa smo ta mesec pričeli izvajati in bodo trajali celo šolsko leto. Seznam dogodkov z opisom dejavnosti je dostopen tudi na uradni spletni strani projekta: https://nmsb.pismen.si/sodelujoci/izvajalci/.

Sezono branja smo že tradicionalno začeli z dogodkom Bralni maraton, letos smo ga izpeljali v ponedeljek, 18. 9. Ves teden pred maratonom smo učitelji razredniki, učiteljice slovenščine in knjižničarka motivirali učence za opravljanje Bralne značke. S predstavitvami gibanja Bralna značka smo v vseh razredih opomnili učence na pomen in koristnost branja, jim predstavili zgodovino gibanja in pokazali, kako je Bralna značka izgledala ob samih začetkih, saj letos teče že 63. leto tovrstnega branja. Učencem je bilo še posebej zanimivo slišati, kaj smo učitelji in drugi strokovni delavci šole brali v svojih osnovnošolskih letih.

Na dan izvedbe Bralnega maratona so vsi učenci na matični šoli in na podružnicah od doma prinesli svojo knjigo. To je bila lahko njihova najljubša knjiga ali pa tista, ki so jo imeli ravno »v branju«.  
Poleg Bralnega maratona pa se je v tem mesecu zvrstilo še nekaj pomembnih dogodkov za mlade/bodoče bralce. Prvošolci z matične šole so 13. 9. prvič vstopili v šolsko knjižnico, se spoznali s knjižničarko, prisluhnili pravljici Miška Lila s knjižne police (Natalie Quintart) in prejeli svoje knjižnične izkaznice. Podružnično šolo v Črnem Vrhu je knjižničarka letos prvič obiskala 5. 9. in se tudi tam spoznala s prvošolci, na POŠ Šentjošt pa 12. 9. Društvo Bralna značka Slovenije (ZPMS) je tudi letos obdarilo prvošolce z novo slikanico, vsi so prejeli Hišo selivko avtorja Marka Kravosa. Knjigi so z zanimanjem prisluhnili v knjižnici in se preizkusili v razvrščanju ilustracij po zaporedju v zgodbi.

S Pravljičnimi uricami pa smo že pričeli v sodelovanju z Vrtcem pri OŠ Polhov Gradec. Prvi pravljični urici so se pridružili Metuljčki in Pikapolonice, v kratkem nas obiščejo še drugi. Vsi otroci z vrtca bodo tudi letos vzgajali bodoče bralce s Knjižnim nahrbtnikom, v katerem bodo med otroki krožile njim primerne knjige z dodano strokovno knjigo za starše.

Mesec skupnega branja bomo v šolski knjižnici zaključili z ustvarjalnim natečajem izdelave knjižnih kazalk. V njem sodelujejo vsi učenci v oddelkih podaljšanega bivanja na matični šoli. Poslikali bodo knjižne kazalke in med najlepšimi jih bo 10 razstavljenih v knjižnici, najboljši trije avtorji bodo tudi nagrajeni.

 

Nika Rožnik, knjižničarka na OŠ Polhov Gradec

Oglejte si tudi