Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Finale FLL za super glavce

Dobrova, 8. marec – V športni dvorani Osnovne šole Dobrova je potekal finale odprtega prvenstva First Lego League, na katerem je sodelovalo dvajset ekip, med njimi tudi dobrovska.
FIRST® LEGO® League (FLL) je naziv mednarodnega multidisciplinarnega raziskovalnega programa in tekmovanj, ki s pomočjo robotike na učinkovit in zabaven način pri otrocih vzbujajo zanimanje za tehniko, naravoslovje in znanost. Otroci, stari od 9 do 16 let, tako skozi igro in druženje razvijajo logični in tehnični način razmišljanja. Pri tem je poseben poudarek na spodbujanju ustvarjalnosti in inovativnosti, kar je pogoj za družbeni napredek na vseh področjih. Tudi teme tekmovanj, ki so razpisane vsako leto, opredeljujejo enega od aktualnih svetovnih problemov. Izziv oziroma tema FLL v sezoni 2013 je poimenovana Besnenje narave in je sestavljena iz: robotskega dela, ki vsebuje sestavljanje in programiranje avtonomnega robota (iz kompletov LEGO Mindstorms), ki poskuša v 2,5 minute rešiti čim več nalog oziroma misij na FLL-polju; projekta oziroma raziskovalne naloge, kjer poskušajo otroci rešiti izbrani problem; ocenjujejo pa se tudi FLL-vrednote, ki so bistvo programa in tekmovanj ter predstavljajo način skupnega dela, medsebojnega sodelovanja in spoštovanja.

Zavod Super Glavce, ki je v Sloveniji nosilec in izvajalec programa in tekmovanja, je v sodelovanju z Osnovno šolo Dobrova letošnje finalno tekmovanje organiziral v dobrovski športni dvorani. Dvajset ekip z vseh koncev Slovenije in ekipa gostov iz Črne gore so se zbrale in pomerile v svoji spretnosti, inovativnosti ter tehničnem načinu razmišljanja.

Dobrodošlico sta jim najprej zaželela predstavnika Zavoda Super Glavce ter vodja programa, nato pa sta jih na Dobrovi pozdravila še ravnatelj Viljem Kovačič ter župan Franc Setnikar, ki sta med drugim poudarila in pohvalila idejo programa ter otrokom zaželela, da bi jih duh raziskovanja in dobre zamisli vodili tudi v nadaljnjem življenju. Sledil je pisk piščalke in nato priprava na prvi del tekmovanja, ki ga je izvajal robot. Ocenjevalci in sodniki so stopili na svoja mesta, ekipe pa so strnile glave ter se postavile v vrsto in počakale na znak za začetek, ki ga je sprožil župan. Na FLL-polju sta se v treh krogih pomerili po dve ekipi, ki sta v 2,5 minute, vsaka s svojim avtomatskim robotom, poskušali rešiti čim več zastavljenih nalog – te so bile tematsko vezane na pojave naravnih nesreč. Mirna roka, hitre in jasne odločitve, predvsem pa natančne usmeritve robota so odlikovale najboljše. Ves čas pa so po stojnicah, kjer so ekipe predstavljale svoje projekte in jih vrednotile, potekali obiski ocenjevalcev, ki so ocenjevali in vrednotili projekte ter izvajali tehnične intervjuje. Tekmovanje je tako umsko kot psihično izjemno naporno, zato so člani ekip odmor med krogi pogosto izkoristili za hiter pobeg v bližnjo naravo.

Dogodek se je zaključil v popoldanskem času, z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad najboljšim. A verjamemo, da pretirano slabe volje med tekmovalci ni bilo, saj je ena od pomembnejših FLL-vrednot prav ZABAVAMO SE. V duhu te je organizator naslovil tudi novico na spletni strani (Vsi smo zmagovalci), v kateri ni manjkalo pohval gostiteljem – OŠ Dobrova, ki je pripomogla, da si bodo udeleženci, še posebno pa moderator, ki mu ime kraja nikakor ni šlo z jezika, Dobrovo in njeno okolico gotovo dobro zapomnili.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

 

Oglejte si tudi