Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Novinarski krožek OŠ Dobrova deležen posebnega obiska

Novinarski krožek OŠ Dobrova je v začetku aprila obiskal urednik Našega časopisa, g. Gašper Tominc, in tako smo iz prve roke izvedeli, kako poteka novinarsko in uredniško delo.

Gospod nam je povedal nekaj o zgodovini časopisa in kaj hitro smo lahko izračunali, da je Naš časopis lani praznoval 40-letnico. Z zanimanjem smo vsrkavali vse informacije o tem, kako postaneš novinar, kakšno je delo na terenu, kaj vse je "obvezna oprema" novinarja in kakšen je postopek od nastanka člankov do tiska časopisa. Zanimivo je, da se je tudi g. Tominc s pisanjem člankov začel ukvarjati v osnovni šoli, prav tako kot mi … Kdo ve, morda se bo pa tudi kdo izmed nas iz šolskega novinarja razvil v pravega novinarja.

 

Kaj smo si pa najbolj zapomnili?

"Najbolj se mi je zdelo zanimivo, kako je Naš časopis dobil ime. Najprej niso vedeli, kako naj ga poimenujejo, in so se odločili, da bo nekaj časa Naš časopis, dokler se ne domislijo izvirnejšega imena. Vendar je do danes ostal Naš časopis."                              

Matic, 7. razred

"Izvedel sem, da g. Tominc po poklicu ni novinar, temveč zgodovinar. Torej ni nujno, da študiraš novinarstvo, da postaneš novinar. Če imaš veliko voljo in nekoliko smisla za pisanje publicističnih besedil, lahko postaneš uspešen novinar."                

Matevž, 5. razred

"Najbolj sem si zapomnil, da moraš kot novinar paziti, od kod črpaš informacije in slikovno gradivo. Pomembno je, da pri sliki navedeš tudi avtorja oz. vire, saj se tako zavaruješ, da te morebitni avtor fotografije ne obdolži kraje." Gašper Ž., 7. razred

"Biti novinar je odgovorno delo. Če o nekom napišeš oz. poveš nekaj neresničnega oz. nepreverjenega, imaš lahko težave. Po objavi časopisa te lahko v takem primeru razburjeni ljudje kličejo, lahko te celo tožijo."     

Jan, 7. razred

"Ugotovil sem, da je novinarsko delo zelo razgibano. Tudi delovni čas ni vsak dan enak. Na terenu si lahko nekaj ur ali pa ves dan, odvisno tudi od dogodka oz. situacije, o kateri poročaš."

Gašper L., 7. razred

"Izvedeli smo, da je biti novinar zanimiv poklic, saj poročaš o različnih dogodkih in tako obiščeš veliko zanimivih prireditev, sej, tekem …"           

Jaka, 7. razred

"Slišali smo tudi, da pri pisanju Našega časopisa sodeluje več dopisnikov iz različnih občin, ki pošiljajo članke uredniku, ta jih uredi, lektorice pa preverijo jezikovno ustreznost člankov. Članke pa lahko vsak izmed nas objavi tudi na portalu MojaObčina.si."             

Mark, 7. razred

 

Učenci novinarskega krožka OŠ Dobrova, mentorica Živa Mrzlikar

Oglejte si tudi