Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Erasmus+ Hrvaška

V nedeljo smo se vznemirjeni izpred šole odpravili novim dogodivščinam naproti.  Tokrat so bili na vrsti naši sosedje iz Hrvaške. V poznem popoldnevu smo prispeli na otok Krk, kjer nas je pozdravil vonj po morju.

V ponedeljek smo se zbudili okoli 7.30, se uredili in odšli na zajtrk. Hotel je imel zelo lepo urejeno jedilnico in veliko raznoliko izbiro hrane, zato smo bili res navdušeni! Po zajtrku smo se pripravili in štirje dijaki so nas pospremili do Srednje šole Hrvatski kralj Zvonimir. V šoli smo najprej pripravili vsak svojo stojnico, na katerih smo ponudili in predstavili nacionalne dobrote iz Portugalske, Romunije, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Mi smo s sabo prinesli medene piškote, medenjake in slovensko potico. Sledile so predstavitve držav ter ogled animiranega filma, ki smo ga pripravili skupaj z ostalimi državami. Popoldne so nas srednješolci peljali na ogled mesta Krk. Po ogledu smo zopet odšli v šolo, kjer smo imeli delavnice, na katerih smo ustvarjali kopalno sol z različnimi eteričnimi olj in barvili. Po zelo raznolikih dejavnostih smo se odpravili nazaj v hotel, kjer smo z največjim veseljem skočili v bazen in se prijetno ohladili.

V torek smo hrvaško pustolovščino nadaljevali v kraju Omišalj, kjer smo si ogledali plantažo smilja. V destilarni olja in hidrolatov izdelujejo kozmetiko.
Pot smo nadaljevali v kraško jamo Biserujka. Jama je dolga samo 110 m, vendar z vsemi atributi kraške jame.
V sredo zjutraj smo vstali malo bolj zgodaj,  ker nas je čakala dolga vožnja do Plitvic.  Za kratek postanek smo se ustavili v Senju, od koder smo imeli čudovit pogled na obalo Krka,  ki je največji hrvaški otok. Po štirih urah smo prispeli na Plitvička jezera. Gre za največji in najstarejši narodni park na Hrvaškem.  Od leta 1979 je vpisan je na seznam Unesco naravne dediščine.  Samo 1% parka zavzemajo prekrasna Plitvička jezera. 16  jezer povezuje preplet slapov,  brzic in lesenih mostičkov.  Najprej se odpre razgled na največji slap. Impresivno!  Nato se pot spusti pod slapove in naprej okrog in okrog jezer.  Največjega smo prečkali z ladjico,  nato pa smo se sprehodili naprej po potkah in brveh ob jezerih.  Za vsakim ovinkom nas je pričakal čudovitejši razgled.  Ker smo bili po treh urah hoje že malo utrujeni,  nas je nazaj odpeljal mini vlakec.  Zelo smo mu bili hvaležni. Preživeli smo krasen dan v naravi in se polni vtisov vrnili na Krk.

Četrtek smo sproščeno začeli z zajtrkom. Sedaj nam je Krk že povsem poznan,  zato smo se do šole odpravili sami. Pričakali so nas gostitelji in nam najprej v roke potisnili lopatko in sadike. Učenci so zasadili mednarodno medovito gredico.  Dopoldne so se učenci preizkusili v športnih igrah. Zelo so se zabavali in komaj smo jih ustavili.  Dopoldne smo zaključili z razdelitvijo certifikatov in nekaj mislimi učencev o vtisih na Krku.  Po kosilu je sledil izlet do Baške,  prelepe obmorske vasice,  ki v tem trenutku še ne poka po šivih zaradi turistov.  Na plaži je še prostor za uživanje,  morje pa vabi k osvežitvi.  Privoščili smo si sladoled in limonado ter krenili še k enemu krškemu biserčku. V Vrbniku smo se sprehodili po najožji ulici na svetu in vstopili v staro mestno jedro skozi ena najmanjših vrat, kar smo jih kdaj videli. Proti večeru pa še zadnje kopanje in sladoled.

Zadnji dan je prišel s svetlobno hitrostjo. Zjutraj smo se poslovili od prijaznega hotelskega osebja in pomahali Krku. Na avtobusu proti Zagrebu je bilo kar živahno, saj smo imeli samo še ta dan čas da se malo podružimo in navežemo stike. Po dveh urah in pol vožnje nas je pozdravila hrvaška prestolnica Zagreb. Sprehodili smo se do katedrale,  ki je delo priznanega avstro-ogrskega arhitekta Hermanna Bolléa, ki je za Zagreb nekaj takega kot Plečnik za Ljubljano.  Pot smo nadaljevali čez slikovito tržnico Dolac do trga Sv.  Marka,  ki se ponaša z obema najpomembnejšima političnima ustanovama - vladno in parlamentarno rezidenco.  Nismo mogli mimo omembe najpomembnejše hrvaške osebnosti, znanstvenika in inovatorja, Nikole Tesle. Ustavili smo se pri eni najkrajših vzpenjač na svetu,  ki je dolga celih 66 metrov.  Sledil je spust do slikovitega trga Bana Jelačiča.  Vse lepe stvari se enkrat končajo in slovo je prišlo čisto prehitro.  S sabo smo vzeli najlepše vtise in čudovite spomine. 

Res smo veseli, da smo se lahko udeležila tega potovanja, saj so to res nepozabni in prelepi dogodki.

S to izmenjavo projekt zaključujemo. V treh letih smo izvedli različne aktivnosti, se veliko naučili o čebelah, poleg Hrvaške obiskali še Poljsko, Romunijo in Portugalsko, predvsem pa smo stkali nova prijateljstva. O projektu smo pripravili krajši film – poskenirajte kodo in si ga oglejte.

 

Ilonka Krivokapić, Damjan Yartz, Matija Čuden, Laura Trnovec, Manca Trnovec, Nina Jesenovec

Oglejte si tudi