Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

50 let vrtca pri OŠ Polhov Gradec

Prvi ravnatelj vrtca pri Osnovni šoli Polhov Gradec je bil Jože Kavčič, ki je povedal, da je bila pot do prvega oddelka vrtca, takrat še v prostorih Polhograjske graščine, dolga in naporna. Ustanoviti vrtec, čeprav samo en oddelek, ni bilo enostavno in lahko.
Izpolnjeni oziroma zagotovljeni so morali biti določeni pogoji: primeren prostor za igralnico, garderoba s sanitarijami, kuhinja in kuharica za pripravo hrane, predvsem pa predpisano vsaj minimalno število otrok tudi v naslednjih letih. To je bilo še najtežje, saj potrebe po vrtcu ne gre utemeljevati s številom še nerojenih otrok. Opravil je številne pogovore s starši in funkcionarji Občine Vič-Rudnik, ki so takrat odločali o ustanovitvi vrtca. Končno so odobrili potrebna sredstva za obnovo enega oddelka, sredstva za plače in druge stroške. Tako je bil vrtec odprt 1. avgusta 1965 z dvanajstimi vpisanimi vrtičkarji. Mamice oziroma starši, ki so imeli otroke v vrtcu, so bili zadovoljni. Od vseh šolskih prostorov v gradu, je bil ravno vrtec najbolje in najlepše urejen.

Leta 1968 so se pričele priprave na izgradnjo nove šole, v kateri sta bila predvidena tudi dva oddelka vrtca, da bi lahko sprejeli otroke od 1. leta starosti dalje. Vrtec je v novih prostorih pričel delovati 4. decembra 1969, vendar interesa za jasli ni bilo, zato je nekaj časa deloval le en oddelek vrtca, namenjen otrokom od 2. leta starosti dalje. Ker pa se je število otrok povečevalo, so odprli še en oddelek, ki je sprva deloval v šolskem razredu poleg vrtca, kasneje pa v kabinetu, ker se je povečalo tudi število šolarjev.

Pod vodstvom ravnatelja Ivana Polajnarja je od leta 1979 do leta 2003 vrtec deloval enkrat z več, drugič z manj vpisanimi otroki, starimi od 2 do 7 let, v dveh oddelkih vrtca. Ljudje so se navadili nanj in ga zaradi družbenih razmer tudi vedno bolj potrebovali. Izvajal se je tudi program zunanje »male šole« za otroke, ki niso obiskovali vrtca. V letu 1996 se je vrtec razširil na hodnik šole. V istem letu se je odprl en oddelek vrtca v Šentjoštu, ki bo naslednje leto praznoval 20. obletnico delovanja. S spremembo družbenega sistema se je kmalu spremenil tudi pogled na otroka. V letu 1999 je bil sprejet nov nacionalni dokument – Kurikulum za vrtce, ki je še vedno temeljni dokument za vzgojo in izobraževanje otrok v vrtcu.

Naslednja pomembna prelomnica je bila uvedba devetletke v šolskem letu 2003/2004. Pod vodstvom ravnateljice Francke Hribernik se je obvezni program priprave otrok na šolo iz vrtca prenesel v prvi razred devetletne osnovne šole. Vrtec je takrat izgubil eno generacijo otrok, starih od 6 do 7 let, dobro pa je to, da v prvem razredu skupaj z učiteljico dela tudi vzgojiteljica iz vrtca. Do leta 2006 je vrtec deloval z dvema oddelkoma, leta 2006 pa je pridobil še en oddelek, tako da so do obnove delovali 3 oddelki s 6 strokovnimi delavkami, katerih organizacijska vodja je bila Majda Grbec Plestenjak, in ustrezni delež tehničnega kadra v okviru šole.

Občina Dobrova-Polhov Gradec je prisluhnila potrebam staršev po varstvu najmlajših in skupaj z ravnateljico Albino Jerman Slabe, ki je bila ravnateljica od leta 2008, združila moči tako, da smo 1. oktobra 2010 dočakali nov vrtec s 6 oddelki, vključno za otroke od 11 mesecev starosti dalje. To je bila za kraj velika pridobitev, a smo že prvo leto delovanja ugotovili, da ni prostora za vse vpisane otroke. Še vedno smo ohranili oddelek v starem gasilskem domu, že po enem letu pa smo našo novo lepo telovadnico preuredili v še en oddelek vrtca. Ker pa tudi to ni zadostovalo potrebam, smo otrokom odstopili še pedagoško sobo in jo preuredili v igralnico. Tako zadnja tri leta vrtec posluje v 9 oddelkih v Polhovem Gradcu in dveh oddelkih v Šentjoštu.

Sorazmerno s povečevanjem števila oddelkov se je večalo tudi število zaposlenih in spreminjala organizacija poslovanja. Delo pomočnice ravnateljice in uvajanje metodologije Korak za korakom je leta 2010 prevzela Silva Križič. Poleg uvedbe novih metod in oblik dela, ki v središče postavljajo otroka in njegove potrebe, smo se vključili v dvoletni mednarodni projekt Comenius, ki nam je odprl vrata v svet in nam dal možnost pogleda v ogledalu in ocene, kje trenutno smo. Gostili smo partnerje iz Španije, Turčije, Poljske in Bolgarije, ki so delili naše mnenje, da imamo res lep in sodobno urejen vrtec.

Pred petdesetimi leti so za vrtec skrbele tri zaposlene, danes pa  je pod okriljem šole zaposlenih za delovanje vrtca pri OŠ Polhov Gradec kar 19 strokovnih delavk in 5 oseb tehničnega kadra, od leta 2013 pod vodstvom ravnatelja Jerneja Klemna. Na slovesnosti ob 50-letnici vrtca, ki smo jo pripravili v športni dvorani v Polhovem Gradcu 16. junija, sta zbrane nagovorila ravnatelj Klemen in župan Občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar. V bogatem in prijetnem programu, ki smo ga pripravili, smo se spomnili pomembnih dogodkov v tem času in medse povabili dosedanje ravnatelje, ki so se z veseljem odzvali. Nastopili so otroci iz posameznih oddelkov, le najmlajši so ostali v maminih in očkovih naročjih. Tudi vzgojiteljice smo se predstavile s pesmijo in kančkom plesa. S svojim obiskom pa so nas počastila tudi  dekleta iz skupine Vesele Štajerke, ki so nam s svojo energijo polepšale praznični dan.

 

Nataša Peljhan in Silva Križič
Foto: Nadja Prosen Verbič 

 

Oglejte si tudi