Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Šentjoško argentinsko poletje

Argentinski maturanti iz skupine Rast 51 in člani dramske skupine Pristava so julija obiskali Kulturni dom Šentjošt in poskrbeli, da v vasi ni manjkalo argentinskega smeha, sproščenosti in radoživosti.

V sredo, 6. 7. 2022, so nas obiskali maturanti argentinske skupine Rast 51, ki so na obisk Slovenije čakali že od svojega rojstva. Zgodbe njihovih staršev, starih staršev in prastaršev so v letih odraščanja v njih vzbudile ljubezen do dveh domovin – Argentine in Slovenije. Z argentinskimi plesnimi ritmi so nam v dvorani Kulturnega doma Šentjošt predstavili svojo vročekrvnost in ognjevitost. Ti sta se prepletali z nežnimi in precizno izbranimi besedami, s katerimi so izkazali svojo ljubezen do Slovenije, njene narave, občutka varnosti in domačnosti. Maturanti so v Šentjošt prinesli ogromno količino domoljubja, ki smo se ga ob njihovem nastopu navzeli tudi mi, gledalci.

Zadnji četrtek v juliju, to je bil 28. 7. 2022, nas je obiskala še dramska skupina Pristava iz Argentine. Starostno mešano dramsko skupino sestavljajo potomci slovenskih izseljencev, med katerimi je večina že kdaj obiskala Šentjošt. Vrnitev v vas je obudila lepe spomine, vseeno pa za spominjanje niso imeli veliko časa, ker jih je zvečer čakal nastop. Ko so se nekaj minut pred dvajseto odprla vrata v dvorano kulturnega doma, se je ta hitro napolnila. Igralci so nam uprizorili komično melodramo Jeklene magnolije. Igra se je odvijala v frizerskem salonu majhnega ameriškega mesteca, v katerem je 6 žensk razkrivalo svoja čustva in intimne svetove ter izkazovalo svojo moč. Igralke predstave Jeklene magnolije so gledalcem postregle z veliko dozo smeha in lahkotnosti ter na drugi strani sočutja in žalosti. 

Letos smo se imeli priložnost srečati s kar dvema skupinama argentinskih Slovencev, se z njimi spoznati in povezati. Slovensko-argentinska naveza se v Šentjoštu iz leta v leto ohranja in veseli smo, da jih lahko gostimo vsako poletje.

Manca Oblak, KPD Ivan Cankar


Oglejte si tudi