Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Protipoplavne ureditve v Dolenji vasi, Šujici in Polhovem Gradcu

Na porečju Gradaščice v okviru projekta Protipoplavna ureditev Gradaščice izvajajo protipoplavne ureditve, ki bodo pripomogle k zmanjšanju poplavne ogroženosti poseljenih območij, ki ležijo ob Gradaščici. Dela so že zaključena v Dolenji vasi in Šujici, dela na Božni in Mali vodi bodo predvidoma zaključili do konca leta 2023.
Projekt Protipoplavna ureditev porečja Gradaščice izvajajo v treh delih oziroma etapah. Ena izmed etap, etapa 1B, obsega protipoplavne ureditve v Dolenji vasi, Šujici in Polhovem Gradcu ter na štirih vodotokih – na Prošci, Gradaščici, Božni in Mali vodi.

Zaključena dela v Dolenji vasi in Šujici

Oktobra 2020 so z deli najprej začeli v Dolenji vasi. Izvedli so nadvišanje že obstoječega nasipa, ki ni zagotavljal zadostne zaščite. Ob visokih vodah je namreč obstajala možnost, da bi se obstoječi nasip porušil. Protipoplavni nasip je bil v sklopu projekta nadvišan in podaljšan, prav tako je bil izdelan nov odvodni jarek. Nove ureditve zdaj bolj učinkovito prenesejo silo in intenzivnost visokih voda. Dela so se v Dolenji vasi zaključila aprila 2021, uporabno dovoljenje pa je bilo pridobljeno februarja 2023.

Dela so se februarja 2021 začela v Šujici. Ureditve so zajemale vgradnjo krilnih in talnih pragov ter ribjih skrivališč, ojačitev mostnih opornikov, poglobitev struge in izgradnjo nasipov, nadvišanje ceste, izgradnjo novega mostu čez Krnico, postavitev nove vodomerne postaje, sanacijo razjede brežine in izlivnega dela jarka, utrditve brežin s skalami z možnostjo tvorbe tolmunov in ribjih skrivališč ter ureditev brežin z zasaditvijo avtohtonih grmovnic in dreves. Dela v Šujici so se zaključila decembra 2022.


Dela v Polhovem Gradcu bodo zaključili do konca leta 2023

Trenutno potekajo dela v Polhovem Gradcu na Božni in Mali vodi, ki so se pričela v juniju 2022 in bodo predvidoma končana do konca leta 2023. Vodnogospodarske ureditve zajemajo urejanje struge, izgradnjo visokovodnih nasipov in zidov, vgradnjo drenaž ter protipoplavnih loput, sanacije temeljev obstoječih zidov ter nadvišanje zidov, kjer je to potrebno. Načrtovana je tudi sanacija in znižanje preliva na jezu ter ureditev iztokov komunalnih vodov. Postavljena bo nova vodomerna postaja, izgrajena bo nova ribja steza, brežine bodo utrjene s skalami, ki ponujajo možnost tvorbe tolmunov in ribjih skrivališč. Ob koncu del bodo urejene brežine, kjer bo posajena trava, prav tako pa bodo zasajene avtohtone grmovnice in drevesa.

Dela pri Polhograjski graščini so v zaključevanju, delno je bila že izvedena tudi hortikulturna zasaditev. Na krivini struge nad bivšimi vodnimi zapornicami stare žage je že izvedena večina odbijačev. Ti so izdelani pretežno iz skal. Ponekod, kjer izvedba iz skal ni bila možna, je bil uporabljen beton. Izvedeni bodo še razgibani kamniti pragovi iz skal, ribje steze in poglobitev preliva praga.

Dolvodno, med bivšo žago in območjem bivše Hoje, že lahko opazimo nov izgled zidov, na katerih je predvidena lesena zaščitna ograja.

Na sotočju Božne in Male vode je visokovodni nasip že skoraj zaključen, dokončati je treba le še visokovodni zid, ki bo predvidoma dokončan junija. Za učinkovitejše zadrževanje visokih voda je bil nadvišan obstoječi podporni zid, prav tako so bili sanirani temelji in dodani novi.
Ob izvajanju del so bile na tem območju ob visokih vodah septembra 2022 testirane nekatere protipoplavne ureditve, ki so bile takrat še v delu. Čeprav ureditve še niso bile dokončane, so se izkazale kot pozitivne in učinkovite, saj so že opravile svojo funkcijo in do poplav zaradi visokih vod ni prišlo.

Med izvajanjem del odkrit star vodovod


Med izvajanjem del izvedbe načrtovanih protipoplavnih ureditev se je izkazala potreba po nekaterih dodatnih delih, ki v sklopu projekta niso bila predvidena. Eno izmed takih so na primer stare vodne zapornice na Božni. Izkazalo se je, da predstavljajo nevaren objekt in jih bo treba odstraniti. Prav tako je bil ob gradnji nasipa ob podjetju Schwarzmann in objektih bivše Hoje odkrit vodovod, ki se je včasih uporabljal za gašenje, zdaj pa prevzema tudi funkcijo vodovoda in do zdaj še ni bil naveden v nobenem katastru. Obstoječa vodovodna cev bo v sodelovanju z Občino Dobrova - Polhov Gradec prestavljena izven območja nasipa za potrebe zagotovitve nemotene oskrbe s pitno vodo, požarne varnosti ter nemotenega vzdrževanja vodovodnega omrežja.
Vse protipoplavne ureditve se izvajajo kar se da sonaravno. Kjer je možno, so izdelane razgibane brežine, ki omogočajo tvorbo tolmunov in ribjih skrivališč, v strugo so vgrajena dodatna ribja skrivališča, ob brežinah in na nasipih so ponekod že zasajene avtohtone grmovnice in drevesnice, nekaj jih bo zasajenih še po končanih delih. Vse protipoplavne ureditve so tako izvedene s ciljem ščititi ljudi ter njihovo premoženje, ob enem pa prav tako poskrbeti za živalski ter rastlinski vodni ter obvodni habitat.
Dela v okviru etape 1B, ki jih še izvajajo na Božni in Mali vodi, bodo predvidoma zaključena do konca letošnjega leta. Po zaključku del je predviden začetek del na zadnji etapi načrtovanih protipoplavnih ureditev, to je na etapi 2, o kateri ste brali v prejšnji številki Našega časopisa.

DRSV


Oglejte si tudi