Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Pridružite se brezplačni vadbi Dihamo z naravo

Že en mesec na 20 lokacijah po Sloveniji živi projekt Dihamo z naravo, ki je zaradi sofinanciranja Ministrstva za zdravje brezplačen za vse udeležence. Usposobljeni vaditelji in prostovoljci društva Šola zdravja ga bodo vodili do oktobra.

Projekt poteka tudi v občini Dobrova - Polhov Gradec, in sicer na igrišču ŠRC Gabrje, vsak četrtek ob 17:30. Gre za 90-minutno vadbo, v sklopu katere poskrbimo za svoje telo in duha. 

Kot pravijo v društvu Šola zdravja, ki vodi projekt, se udeleženci na vadbi naučijo metod, ki lahko ob dnevnem soočanju s stresom, tesnobo, strahom ali jezo, pomagajo, da se umirijo, bolj globoko zadihajo in stopijo ven iz čustvenega oblaka ter se soočijo z izzivom bolj zbrano. Raziskave so pokazale, da čustvena stanja vplivajo na tip, globino in ritem dihanja. Vsako čustvo ima namreč svoj dihalni vzorec in posledično vpliva na fizične reakcije v telesu. Če zavestno spremenimo ritem dihanja, ga umirimo, podaljšamo čas vdiha in izdiha, dih iz zgornjega dela pljuč premaknemo v dihanje s trebušno prepono, vplivamo na dihalni vzorec in posledično prevladujoče čustvo umirimo. Počasno, globoko dihanje uravnovesi tudi delovanje avtonomnega živčnega sistema in poveča parasimpatično aktivnost, kar spremlja občutek pozornosti in spočitosti. Z zavestnim dihanjem vplivamo na spremembo krvnega tlaka in srčnega utripa. To je ena od metod, ki jo izvedemo na začetku vadbe Dihamo z naravo in s katero zbudimo praspomin naravnega dihanja. Začutiti, ohranjati in podariti mir sebi in okolici je nekaj, kar vsak lahko prispeva k družbi. Prvi korak pa naredite že, če se pridružite skupini Dihamo z naravo v vaši bližini, so se dodali v društvu Šola zdravja.


l.o.

Oglejte si tudi