Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Pr' Frjan nagrajeni na mednarodnem sejmu

Marinkia Košir in njenemu podmladku je uspelo doseči odličen rezultat na letošnjem 54. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni avgusta letos in tako popeljala ime naše občine na zmagovalne stopničke pridelovalcev medu! 
Ocenjevanje je potekalo 3. avgusta na Pomurskem sejmu in, kot zanimivost, med šestimi člani ocenjevalne komisije sta sedela tudi dva predstavnika družbe Čebelarstvo Božnar mag. Amalija Božnar in Primož Božnar. Komisija je vzorce medu ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije, opravili so tudi meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti. Na ocenjevanju je sodelovalo več kot 100 čebelarjev iz 6 držav s 146 vzorci medu.
Veselje do čebel je predvsem na strani Marinke, ki je pridna kot čebelica zgled čebelam, ki dajo zato zelo kakovostno in večkrat nagrajeno medeno zadoščenje. Navdušila je tudi vnuka Klemna, da čebelari v Dvorski vasi pri Velikih Laščah. Tudi on je dobil zlato medaljo na sejmu AGRA za gozdni med. Marinka je postala prvak vrste za kostanjev med, zanj je prejela tudi zlato medaljo kakovosti, srebrno medaljo pa je dobila za kakovost cvetličnega medu. Iskrene čestitke! Čebelarsko društvo Dolomiti je že leta 2014 podelilo Marinki Košir odlikovanje z redom Antona Janše tretje stopnje za posebne zasluge za dvig slovenskega čebelarstva.

Sicer pa, lepo vabljeni na obisk, prigrizek in pokušino medu s prve žlice, če boste utrujeni, pa nič zato, saj je v večjem čebelnjaku Marinka uredila tudi ležišče, da med počitkom vdihuješ aerosol iz panjev čebel, kar zelo blagodejno vpliva na kožo, dihala in živce – ti. apiterapija je v Nemčiji priznana in priljubljena domača lekarna. Pri nas je od junija 2018 apiterapija priznana dejavnost. Marinka se zahvaljuje čebelarskemu društvu Dolomiti, Čebelarski zvezi Slovenije za znanje in izkušnje, pridobljene na predavanjih ter v pogovorih s čebelarji in predavatelji.

 

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi