Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

OŠ Polhov Gradec gostila Tržnico poklicev

V prostorih Osnovne šole Polhov Gradec je v torek, 20. novembra, potekala Tržnica poklicev. Bodoči srednješolci in njihovi starši so imeli priložnost na enem mestu spoznati štiriintrideset gimnazij, poklicnih in strokovnih srednjih šol ter vojsko, policijo in dve podjetji, ki skrbita za prehod na trg dela otrok s posebnimi potrebami, skratka institucije, ki izobražujejo mlade za njihovo prihodnost.
Ena izmed odgovornosti staršev, učiteljev in svetovalnih delavcev je, da otroke oziroma učence zadnjih letnikov osnovne šole čim bolje seznanijo s širokom naborom možnosti za nadaljnjo izobraževalno pot. Prav zato se je pred šestimi leti med svetovalnimi delavci iz osnovnih šol Polhov Gradec, Dobrova, Horjul in Brezovica pojavila praktična ideja, da svojim učencem ponudijo boljši, prijaznejši in predvsem bolj kakovosten pristop ter v svoje prostore povabijo predstavnike izobraževalnih ustanov, za katere učenci izkazujejo največ interesa. Tako izmenjaje vsako jesen pripravijo Tržnico poklicev in nanjo povabijo še zainteresirane iz osnovne šole Preserje in Log - Dragomer, ki sta kasneje postali pridruženi članici organizacijskega odbora.
Letos so starši svoje devetošolce in osmošolce pripeljali v Polhov Gradec, kjer so v šolskih prostorih v popoldanske času potekale obsežne predstavitve poklicev. Preko izkušenj in odgovorov s strani profesorjev in dijakov ter drugih predstavnikov, ki so predstavili značilnosti in posebnosti svojih šol in bili na voljo za natančnejše informacije, so učenci spoznali, kaj jim nadaljnje izobraževanje na določeni šoli prinaša. Starši so predvsem zastavljali vprašanja z resnimi vsebinami o možnostih za zaposlitev, praktično delo, predmetniku, povprečju oziroma zahtevanem uspehu, medtem ko so učenci vprašanja zastavljali v zvezi z ekskurzijami, izkušnjami glede zahtevanega učenja in znanja, kaznovanja v primeru neupravičene odsotnosti, malice, deleža punc oziroma fantov in seveda možnostih za zaposlitev in povprečni plači, ki jo poklic prinaša. Poleg gimnazijskih ter strokovnih in poklicnih srednješolskih programov so lahko spoznali tudi poklic vojaka in policista ter možnost vajeništva, ki se v Sloveniji izvaja tri leta, tudi v bližnjem podjetju Metrel v Horjulu, kamor hodijo nekateri polhograjski učenci. Seznanili so se tudi, kako in na kakšen način se pri prehodu v nadaljnje izobraževanje in na trg dela lahko pomaga otrokom s posebnimi potrebami, saj sta se na stojnicah predstavili dve podjetji s tovrstnimi dejavnostmi.

Obisk Tržnice poklicev je bil tudi letošnje leto lep, vedoželjnih staršev in učencev ni ustavilo niti prvo sneženje, ki se je to jutro na presenečenje marsikoga resnično zgodilo. Predstavitve si je z zanimanjem ogledala tudi ravnateljica polhograjske osnovne šole Ilinka Kucler, ki dogodek močno podpira, saj pripomore k seznanitvi učencev zadnjih letnikov osnovne šole s programi in vsebinami srednjih šol, prav tako pa spodbudi misel na odločitev, ki mora dozoreti in biti zares premišljena. Ravnateljica je priložnost izkoristila tudi za klepet z nekdanjimi osnovnošolci, ki so bili na dogodku tokrat kot predstavniki srednjih šol, ki jih obiskujejo. Albina Jerman Slabe, svetovalna delavka OŠ Polhov Gradec ter ena od idejnih vodij projekta, je bila z izvedbo dogodka zadovoljna, kajti zaradi vremenskih razmer jo je močno skrbelo: "Na Tržnici poklicev so se predstavile srednje šole z različnih koncev Slovenije – Škofje Loke, Nakla, Postojne in Pirana ter večina iz Ljubljane, skratka tiste, ki so za naše učence aktualne, in lahko bi se zgodilo, da bi katera odpovedala ali se bi komu zgodilo kaj neprijetnega na cesti, kar bi bilo škoda." Sicer pa je vesela vsakoletnega lepega odziva in pohval z različnih strani. Tako starši in otroci kot tudi predstavniki srednjih šol so zadovoljni s takšnim neposrednim načinom predstavitve, ki je v slovenskem prostoru še vedno redkost, a izredno dobra praksa, po kateri se zgledujejo tudi druge slovenske osnovne šole. Sicer pa je po mnenju svetovalne delavke za vpis na želeno srednjo šolo ključno: "Tehten razmislek, delavne navade, predvsem pa močna volja in želja." Vsega naštetega želimo devetošolcem, pa srečno.

Besedilo in fotografije: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi